Iveta Hrabovská Kultúra

PREHĽAD: Čo by ste nemali prepásť cez víkend

Ponúkame Vám prehľad akcií, ktoré sa uskutočnia počas nadchádzajúceho víkendu, 14. a 15. júla v Žilinskom kraji.

Gladiátori a súťaž na chodúľoch[/co­lor][/size]

Netradičná súťaž Chodúľami na hrad Strečno, ktorá mala premiéru v roku 2010, sa stáva vyhľadávaným letným podujatím na hrade Strečno. 3. ročník chodúľového výstupu až k bránam hradu sa uskutoční v sobotu 14. júla 2012. //„Už od 14,00 hod. môžu zaregistrovaní záujemcovia začať s tréningom v chodení na chodúľoch. O 15,00 hod. začíname so súťažami ako je Chodúľový šprint a Kľučkovanie na chodúľoch. Hlavné preteky sú pripravené na 16,00 hod. Sme zvedaví, či sa podarí prekonať minuloročný rekord, kedy súťažiaci vyšiel na hrad len za sedem minút,“ //uviedla Katarína Tabačková, organizátorka podujatia.

[blockquote]Ponuka športovej soboty bude bohatá aj na sprievodné aktivity, ktorými sú súťaže v pití piva, v zatĺkaní klincov, vo fúkaní balónov alebo v streľbe z luku. Novinkou podujatia bude Súboj Gladiátorov. [/blockquote]

Štiavnický guláš a Vidiek[/color][/si­ze]

Nabitú sobotu pre deti a dospelých pripravili obyvatelia obce Turčianska Štiavnička. Počas akcie s názvom Štiavnický kotlík čaká na návštevníkov súťaž vo varení gulášu, aktivity pre deti, vyhliadkové lety, jarmok ľudových remesiel, zapálenie vatry, skupina Vidiek a oldies party až do rána.

Grafity pod Rondlom[/color][/si­ze]

V sobotu 14. júla si prídu na svoje milovníci grafitov. Uskutoční sa deviaty ročník Streetart Summit vo forme otvoreného jamu na legálnej ploche za budovou Stanice Žilina – Záriečie. Maľovať sa bude od 11:00 do 19:00 na vyhradených plochách v podchode pod Rondlom. Akciu hudobne podporia dj Emilio Ballage, Lamyrez a Quiks. Podujatie je voľne prístupné.

Rozprávková nedeľa[/color][/si­ze]

Víkend na hrade Strečno pokračuje aj v nedeľu 15. júna. Od 9:00 hod. až do podvečerných hodín bude hrad Strečno patriť rozprávkovým bytostiam. „Rozprávky na hrade alebo Hop sa, hor sa, hrad otvor sa! si počas letných prázdnin našli množstvo detských priaznivcov. Aj tento rok sme pripravili zaujímavé prevedenia známych rozprávok. Deti sa môžu tešiť na Čerta a prefíkanú Káču, chamtivú mlynárku a jej sľub a nakoniec na Snehulienku a sedem trpaslíkov, povedal Boris Schubert, riaditeľ Považského múzea v Žiline.

V tento rozprávkový deň sa prvýkrát na hrade Strečno predstaví s letovými ukážkami svojich dravcov mladá sokoliarska skupina Peregrinus zo Žarnovice.

Deň remesiel[/color][/si­ze]

15. júl bude patriť v Múzeu kysuckej dediny Nová Bystrica Vychylovka remeselníkom. Počas celého dňa môžete obdivovať zručnosť, šikovnosť, talent a fantáziu remeselníkov, ktorí budú predvádzať ukážky výroby rôznych predmetov. Podujatie bude spojené s predajom a s kultúrnym programom, v ktorom sa o 13:30 predstaví Ľudová hudba Romana Capeka zo Skalitého.

Džezík na Mariánskom námestí[/color][/si­ze]

Už túto sobotu, 14. júla bude na Marianskom námestí všade počuť džez. Večer otvorí žilinská skupina V8 Band o 19:00, ktorá odohrá staré big bandy, rock'n'roll ové a latino skladby. Jazzový večer bude pokračovať hudbou Dana Heribana a jeho skupiny. Danovu tvorbu poslucháči, ale aj kritici prirovnávajú k menám ako Jaro Filip, či Dežo Ursiny.

PREHĽAD: Nudiť sa nebudeme. Toto sú naj akcie mesiaca. Viac [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.138486_PREH­LAD:-Nudit-sa-nebudeme–Toto-su-naj-akcie-mesiaca]TU[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM