Kultúra

Predvianočný koncert v katedrále: Sisa Sklovská prekvapila

Obdobie Vianoc je časom, kedy sa každý z nás môže aspoň na chvíľu zastaviť a naplno precítiť blízkosť rodiny, priateľov a zamyslieť sa nad tým, že skutočná hodnota týchto sviatkov tkvie kdesi hlbšie, ako len v naháňaní sa za materiálnymi statkami...

Ilustračný obrázok k článku Predvianočný koncert v katedrále: Sisa Sklovská prekvapila
Foto: Iveta Hrabovská

Takéto posolstvo sprostredkoval všetkým návštevníkom Katedrály Najsvätejšej Trojice predvianočný koncert, ktorý pripravilo Krajské kultúrne stredisko v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Záštitu nad ním prevzali: poslanec NR SR a predseda Žilinského samosprávneho kraja Ing. Juraj Blanár, biskup Žilinskej diecézy J. E. Mons. Tomáš Galis a poslanec NR SR a primátor mesta Žiliny Ing. Igor Choma.

Sisa Sklovská prekvapila

V bohatom a pre každého návštevníka lákavom programe sa predstavil Detský folklórny súbor Cipovička, ktorý pôsobí pri Centre voľného času Spektrum v Žiline, prekvapením večera bolo vystúpenie žilinskej rodáčky Sisi Sklovskej, ktorá svojím hlasom rozozvučala múry Katedrály. K vrelej atmosfére prispeli aj sólisti z Terchovej Veronika Zajacová a Anna Dávidíková, Rudolf Patrnčiak ml. v klavírnom sprievode Zuzany Patrnčiakovej, ako aj Obývačkový orchester pod vedením Ruda Patrnčiaka st. a Folklórna skupina Javorníček z Hvozdnice a Štiavnika.

Po koncerte oceňovanie

Po skončení koncertu sa vo výstavných priestoroch Makovického domu uskutočnilo slávnostné odovzdávanie oceňovaní osobnostiam, ktoré sa významným spôsobom zaslúžili o rozvoj kultúrneho života nielen v Žilinskom kraji, ale jeho dobré meno šíria i za jeho hranicami.

Ocenenie Žilinského samosprávneho kraja Litteras Memoriales si prevzal z rúk riaditeľa Úradu Žilinského samosprávneho kraja PhDr. Pavla Holeštiaka, PhD. Folklórny súbor Rovňan z Veľkého Rovného pri príležitosti 55. výročia vzniku a PhDr. Vincent Tkáč, CSc. za dlhoročnú prácu v oblasti rétoriky a hovoreného slova.

Národné osvetové centrum v Bratislave udelilo ocenenie Štefanovi Zvaríkovi, členovi Klubu neprofesionálnych fotografov Obzor pri KrKS v Žiline a zároveň Literárneho klubu Silans pri KrKS v Žiline pri príležitosti životného jubilea – 80 rokov. Ocenenie Krajského kultúrneho strediska v Žiline získali: Daniela Daníková – predsedníčka Spolku slovenských žien Živena a Jozef Rakovan – umelecký rezbár zo Štiavnika, ktorý v tomto predvianočnom čase vystavuje svoje diela vo výstavných priestoroch Makovického domu v Žiline.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM