Monika Földešiová Rôzne

Prechod cez koľaje: Riskujete život i ľahšiu peňaženku!

Pokuty na železničnej stanici v Žiline nie sú ničím výnimočným. Dokážu však poriadne znepríjemniť život. Ako sa im vyhnúť, na čo sa pripraviť po spáchaní priestupku a na koho sa obrátiť so sťažnosťami vám prináša nasledujúci článok.

Výška sankcie nie je rovnaká pre každého [/color][/size]

Pri pokutovaní polícia prihliada na okolnosti, za akých bol čin spáchaný. Či došlo k ohrozeniu bezpečnosti a plynulosti železničnej dopravy, života, zdravia cestujúcich, či cez dané miesto prechádzal vlak a pod. Tiež sa prihliada aj na spôsob spáchania činu, zníženú viditeľnosť alebo motív páchateľa. ** „Je rozdiel keď cez prechod prejde samotná osoba bez batožiny, ako keď sa cez prechod vyberie celá rodina s niekoľkými maloletými deťmi alebo cestujúci s batožinou veľkých rozmerov,“ povedal riaditeľ Odboru Železničnej polície KR PZ v Žiline Stanislav Kompaník. „Prípadne ak cestujúci chodí po prechode hore-dole alebo má zdravotnú pomôcku (barla, palica), kde hrozí aj zakliesnenie pomôcky,“** doplnil.

[blockquote]V zmys­le ustanovenia §-108 ods.2 cito­vaného zákona za uvedený priestupok možno uložiť pokutu do 300 eur a v zmysle §-108 ods.3 cito­vaného zákona možno za tento priestupok v blokovom konaní uložiť pokutu do 50 eur. (Z.z. č. 513/2009) Druh sankcie a jej výmery sú ukladané aj v zmysle Zákona číslo 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov, kde podľa §-13 ods.1 možno uložiť pokutu do 33 eur, ak neustanovuje osobitná časť tohto zákona alebo iný zákon vyššiu pokutu a podľa §-13 ods.2 ak tento alebo osobitný zákon neustanovuje inak, v blokovom konaní možno uložiť pokutu do 33 eur a v rozkaznom konaní do 250 eur.[/bloc­kquote]

Povolenie k prechodu cez koľaje [/color][/size]

„Prešla som cez koľaje a policajti sa ma opýtali, či mám povolenie k prechodu cez koľaje,“ povedala zastavená študentka. „Následne mi dali pokutu 10 eur,“ doplnila. Podľa informácií zo Železníc Slovenskej Republiky však takéto povolenie neexistuje. Obrátili sme sa preto na Odbor Železničnej polície KR PZ v Žiline, aby nám vysvetlili, či je adekvátne pýtať si neexistujúce povolenie.// „V tomto prípade nejde o povolenia k prechodu cez koľaje pre verejnosť. Jedná sa o zistenie podstaty skutku, nakoľko sa v priestore neprístupného verejnosti môže nachádzať oprávnená osoba, ktorá tu vykonáva činnosť spojenú s prevádzkou na dráhe, k čomu jej bolo vydané Osvedčenie o spôsobilosti z bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci,“ povedal Kompaník.V takomto prípade sa preto nejedná o priestupok,“// doplnil. [color=#ff0000] [size=14]387 priestupkov za polrok [/size][/color] V priebehu prvého polroka 2012 bolo policajtmi z Oddelenia Železničnej polície Policajného zboru v Žiline zistených celkom 387 priestupkov. Z toho 228 bolo predložených správnemu orgánu a 159 priestupkov bolo vyriešených v blokovom konaní, kde boli uložené blokové pokuty v celkovej výške 1 890 eur.

Pokarhanie alebo prejednanie priestupku namiesto pokuty [/color][/size]

„Medzi sankcie v zmysle §-11 ods.1 Zákona číslo 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov, patrí aj pokarhanie, preto je policajt oprávnený využiť aj túto možnosť a vyriešiť priestupok takýmto spôsobom,“ informoval Stanislav Kompaník. „Ďalej od uloženia sankcie možno v rozhodnutí o priestupku upustiť aj vtedy, ak k náprave páchateľa postačí samotné prejednanie priestupku,“ doplnil.

Na koho sa obrátiť v prípade sťažností za udeľovanie pokút na Železničnej stanici v Žiline? [/size][/color]

„V prípade sťažností za udeľovanie pokút môžu občania tieto adresovať vedúcemu Oddelenia železničnej polície Policajného zboru, resp. jeho zástupcovi, prípadne na Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Žiline,“ uviedol Kompaník.

Prechod cez koľaje je rýchlejší, stojí však za to? [/color][/size]

Na prechodoch cez koľaje dochádza k nehodám pravidelne. Hlavným dôvodom je nedostatočná pozornosť pri prechode. **„Cestujúci sa nepresvedčenia o možnosti bezpečného prechodu, zamerajú sa na prechod cez jednotlivé koľajnice a nevenujú pozornosti okoliu najmä prechodu koľajových vozidiel,“ **informovalKom­paník.

**Pre zabránenie opakovania sa takýchto skutočností je na tomto mieste označenie „Zákaz prechodu cez koľaje.“ Preto ak nechcete prísť k úrazu alebo pokute rešpektujte značku a použite príslušný podchod medzi jednotlivými nástupišťami i keď to trvá o niečo dlhšie. **

autor, foto: Filip Lehotský

ZA- zeleznica
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM