Rôzne

Pozrite sa na tú krásu: Momentky z Jánošíkových dní v Terchovej

Jánošíkove dni sú za nami a my sme si pre vás pripravili zopár záberov z medzinárodného festivalu. Prekonal sa rekord a nechýbal ani tradičný vozový sprievod.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite sa na tú krásu: Momentky z Jánošíkových dní v Terchovej
11
Galéria
Zdroj: TASR

Jánošíkove dni 2019 v Terchovej trvali päť dni. Organizátori pripravili tradične bohatý a pestrý program, ktorý sa začal v stredu 31. júla večer v rodnej osade Juraja Jánošíka U Jánošov a česť uzavrieť 57. diel Jánošíkových dní pripadol známemu folklórnemu súboru Stavbár zo Žiliny, ktorý aktuálne oslavuje šesťdesiate výročie svojho vzniku.

Na ôsmich festivalových pódiách 57. ročníka Jánošíkových dní sa počas piatich dní predstavilo v 37 programoch takmer 1650 účinkujúcich zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Ruska a Srbska.

„Kľúčové slovo tohtoročného festivalu bolo muzikant, s podtitulom Rok jubileí mnohých terchovských muzikantov. Pripomenuli sme si výročia desiatok terchovských hudcov a muzikantov, ktorí písali výrazné kapitoly terchovskej muziky zapísanej už šesť rokov v zoznamoch UNESCO,“ uzavrel šéfdramaturg Jánošíkových dní Peter Cabadaj.

Pred sobotňajším galaprogramom 3. augusta sa na Amfiteátri Nad bôrami uskutočnil Pokus o prekonanie vlastného festivalového rekordu.

Tristopäť slovenských, českých a poľských heligonkárov zahralo v sobotu večer na 57. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej pesničku V pondelok doma nebudem.

Prekonali tak tri roky starý slovenský rekord v počte spoločne hrajúcich heligonkárov, ktorý na Jánošíkových dňoch vytvorilo 227 heligonkárov.

Podľa Igora Svítoka zo Slovenských rekordov odohrali heligonkári rovnakú skladbu aj pred tromi rokmi. „Heligónky majú rôzne ladenie, ale znelo to veľmi dobre. Myslím si, že každý návštevník podujatia si odniesol z tohto rekordu silný zážitok,“ povedal Svítok po potvrdení nového rekordu.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM