Peter Klimant Správy

Pozoruhodná novinka v žilinskej nemocnici: Centrum pre futbalistov!

Slovenský futbalový zväz (SFZ) otvoril na pôde Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Žilina štvrté slovenské diagnostické centrum, ktoré bude slúžiť pre všetky kategórie futbalistov na severozápade Slovenska. Pozrite sa, ako to tam vyzerá.

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodná novinka v žilinskej nemocnici: Centrum pre futbalistov!
Zdroj: TASR

Prezident SFZ Ján Kováčik informoval, že medicínske centrum spadá pod pracovisko FIFA a UEFA. „Som veľmi rád, že na severe Slovenska vzniká medicínske centrum, aké máme v Senci, Banskej Bystrici a Košiciach. Nesmierne dôležitý je ľudský faktor – lekárske zázemie, ktoré dokázal riaditeľ žilinskej nemocnice spoločne s kolektívom zabezpečiť. Verím, že toto medicínske centrum bude jedno z najlepších u nás,“ povedal Kováčik.

Športovci budú v dobrých rukách

Podľa riaditeľa FNsP Žilina Štefana Voláka robia lekári FNsP klubových lekárov rôznym žilinským športom. „Kde pracujú, keď už dochádza k narušeniu zdravia. Ale my by sme tomu radi predchádzali. Po rozhovoroch s ľuďmi z futbalového zväzu sme sa rozhodli vybudovať centrum, v ktorom budeme poskytovať aj preventívnu starostlivosť. Vyhľadávať dopredu možné príčiny chorôb, prevencie úrazov. Na druhej strane, pokiaľ by aj k niečomu takému došlo, poskytujeme dostatočne veľké zázemie na to, aby sme vedeli športovcov liečiť. Máme kompletnú traumatológiu, ortopédiu, veľmi dobré interné zariadenia,“ uviedol Volák.

Odborným garantom Diagnostického centra SFZ – Považie je manažér zdravotnej starostlivosti SFZ Pavel Malovič. „Je to v podstate oddelenie telovýchovného lekárstva, s vybavením špičkového európskeho pracoviska takéhoto odboru. Hráči z Oravy, Kysúc, Považia a časti Liptova teraz majú šancu necestovať veľa a dostať kvalifikovanú zdravotnú starostlivosť. Najmä, čo sa týka diagnostiky, preventívnych lekárskych prehliadok a odporúčaní rozličných typov, ktoré potrebujú pre športovú aktivitu,“ vysvetlil Malovič.

Prehliadka raz ročne

Pripomenul, že na Slovensku stále platí pravidlo, že každý futbalista z republikových súťaží musí mať raz ročne lekársku prehliadku. „Jej náročnosť je odstupňovaná podľa vekových a výkonnostných kategórií. Čo sa týka prvoligistov a reprezentantov, vyšetrenia sú vysoko nad európsky priemer. To znamená, že zahŕňajú všetky vyšetrenia, ktoré vedú k prevencii náhleho úmrtia na ihrisku. Ak zalistujete v histórii, tak v slovenskom futbale nemáte, pokiaľ sú hráči takto vyšetrení, náhle úmrtie. A je to práve vďaka ročným prehliadkam. U prvoligových družstiev a reprezentantov často robíme prehliadky až dvakrát do roka. Aby hráč, tréner, lekár boli informovaní o aktuálnom zdravotnom stave a aktuálnej výkonnosti futbalistu,“ dodal manažér zdravotnej starostlivosti SFZ.

Doplnil, že SFZ bude v rámci diagnostického centra spolupracovať aj s klubom MŠK Žilina. „Majú dobrých odborníkov. A to nielen v telovýchovnom lekárstve, ale aj v rehabilitácii a v prevencii ochorení pohybového systému,“ uzatvoril Malovič.

O zdravie našich futbalistov je dobre postarané
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM