Marcel Mojžiš Rôzne

Pozor na zábavnú pyrotechniku: Zaručené rady, ako sa vyvarovať nešťastiu

Oslavy príchodu nového roku sú už tradične časom zábavy s priateľmi, ku ktorej patrí aj odpaľovanie všakovakej pyrotechniky. Aj napriek varovaniam, každý rok prichádza kvôli neopatrnej manipulácii s ňou k nešťastiam. Aby ste predišli tomu najhoršiemu, prečítajte si praktické rady polície.

Policajti pred nadchádzajúcimi novoročnými oslavami upozorňujú, že so zábavnou pyrotechnikou treba manipulovať opatrne. „Napriek varovaniam, každoročne zaznamenávame prípady, kedy následkom nesprávneho zaobchádzania so zábavnou pyrotechnikou došlo k ublíženiu na zdraví z nedbanlivosti,“ poukázala policajná hovorkyňa Petra Hrášková.

Zápalky či zapaľovač?

Pri kúpe zábavnej pyrotechniky si ľudia podľa jej slov musia dávať pozor na to, čo kupujú. „Pyrotechniku kupujte len u certifikovaných predajcov a s návodom. Takáto zábavná pyrotechnika spĺňa technické normy. Je nebezpečné vyrábať si zábavnú pyrotechniku doma, kupovať ju od pouličných predavačov bez návodu na použitie,“ upozornila Hrášková.

Pri používaní zábavnej pyrotechniky odporúča okrem toho dodržiavať viaceré pravidlá, ako nedávať si pyrotechniku do vreciek odevov, prečítať si návod pred použitím, zistiť, či je zápalná šnúra dosť dlhá a zapaľovať ju zapaľovačom, nie zápalkami. „Pozor na rakety, na ktorých zhorí zápalná šnúra a nevybuchnú. Nepribližujte sa k nevybuchnutej pyrotechnike a nepokúšajte sa ju opätovne odpáliť. Je to veľmi riskantné,“ zdôraznila Hrášková.

Rakety by sa pred odpálením nemali zapichovať do zeme alebo snehu, ale vložiť do fľaše naplnenej pieskom. „Nikdy ich neodpaľujte v blízkosti objektov alebo pod stromami, ale len na voľnom priestranstve tak, aby neohrozovali druhých ľudí. Buďte ohľaduplní a nepoužívajte zábavnú pyrotechniku v blízkosti nemocníc, domovov dôchodcov a všade tam, kde explózia môže vyvolať zdravotný problém,“ pripomenula Hrášková.

Bacha na balkóny

Pyrotechnika sa tiež nesmie používať v uzavretých miestnostiach, ako ani pod vplyvom alkoholu. Často bývajú zábavnou pyrotechnikou zasiahnuté balkóny na husto obývaných sídliskách. Dôležité je preto z týchto miest odstrániť všetky horľavé materiály, ako sú papierové a umelohmotné škatule, papier či suché drevo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM