Iveta Hrabovská Rôzne

POZOR: Na dovolenke hrozia vašim deťom osýpky!

Vo viacerých európskych štátoch sa šíri epidémia osýpok. Zdravotníci preto upozorňujú rodičov, aby necestovali s nezaočkovanými deťmi do zahraničia.

Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie zomiera na osýpky vo svete každý deň 450 ľudí. Na Slovensku sa deti očkujú po 14. mesiaci, preočkované sú v 11 rokoch. Deti do 14 mesiacov sú tak pred ochorením úplne nechránené. Na osýpky pritom ochorie každý, kto sa s ním stretne a nemá proti nemu potrebné protilátky.

** „Chcela by som apelovať na všetkých rodičov, aby si zachovali zdravý rozum, aby cestovali s deťmi zodpovedne a cestovali so zaočkovanými deťmi, lebo tie osýpky si naozaj môžu doniesť z rôznych miest, či už je to pláž v Chorvátsku alebo Olympijské hry v Londýne,“** informovala infektologička zo Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave Katarína Holečková.

V PRIEBEHU TROCH MESIACOV 13.000 OCHORE­NÍ[/size][/co­lor]

Podľa monitoringu WHO sa od januára do konca apríla 2012 v regióne Európy objavilo vyše 13.000 prípadov. Vlani bolo v Európe registrovaných vyše 30.500 prípadov osýpok, viac ako 15.000 bolo hlásených z Francúzska. Osýpky sú okrem Francúzska rozšírené aj v Rumunsku, Taliansku, Španielsku, Bulharsku, ale napríklad aj v juhovýchodnej Ázii. V súčasnosti prebieha epidémia osýpok na Ukrajine. Vysoká chorobnosť je na hraniciach Slovenska s Poľskom.

HROZÍ ZÁPAL STREDNÉHO UCHA, A PĽÚC, ALE AJ SMRŤ [/size][/color]

Ochorenie je nebezpečné najmä pre komplikácie, ktoré ho môžu sprevádzať. Zápal stredného ucha dostane 1 z 10 detí chorých na osýpky, zápal pľúc 1 z 20 a zápal mozgu 1 z 1000 chorých detí, umrie asi 1 z 1000 chorých detí. Tehotným ženám hrozí potrat alebo predčasné narodenie dieťaťa.

[blockquote] Na Slovensku sa vďaka vyše 90-percentnej zaočkovanosti osýpky nevyskytujú, v minulom roku zaevidovali len dva prípady. V jednom prípade išlo o Francúza, v druhom o Slováka, ktorý sa ochorením nakazil v zahraničí. [/blockquote]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM