Soňa Vanovčanová Kultúra

Posviatočná zábava v Žiline: Kam si skočiť v meste po práci?

Sviatky jari sú za nami, no času na zábavu nikdy nie je dosť. Ak vám však predsa len nejaký po práci zostane, môžete sa inšpirovať našimi tipmi.

Ilustračný obrázok k článku Posviatočná zábava v Žiline: Kam si skočiť v meste po práci?
Zdroj: TASR

Kino na Stanici

Utorok, 23. apríla, 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

„Je mi jedno, že sa zapíšeme do dejín ako barbari“ (r. Jadu Jude)
Veľmi čierna komédia o recyklácii novodobých dejín sleduje prípravy rekonštrukcie skutočnej udalosti z roku 1941, kedy rumunská armáda spáchala etnický masaker v okupovanej Odese. Názov filmu je priamym citátom vtedajšieho politického predstaviteľa. Mladá divadelná režisérka se snaží o vecný prístup a využíva formu obľúbených rekonštrukcií vojenských stretov v podaní spolkov vojenskej histórie. Počas príprav sa však stretáva s urputnou snahou históriu zľahčiť, relativizovať a poopraviť. Film získal hlavnú cenu na festivale v Karlovych Varoch.

„Je mi jedno, že sa zapíšeme do dejín ako barbari“ („Ȋmi este indiferent daca ȋn istorie vom intra ca barbari“) – Radu Jude / RO, CZ, FR, BG, DE / 2018 / 139 min / české titulky

Workshop tvorby máp

Streda 24. apríla, 17.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Mapathon – Missing Maps pre Lekárov bez hraníc
Na svete je stále veľa bielych miest na mape. A žijú tam tisíce aj státisíce ľudí. Ich domy či ulice nenájdete na Google Maps. Ale vďaka dobrovoľníkom a otvoreným editovateľným mapám Openstreetmap.org sa to mení. A iniciatíva Missing Maps ide ešte ďalej, pretože reaguje na konkrétne požiadavky humanitárnych organizácií. Napríklad Lekárov bez hraníc, aby vedeli svoju pomoc a služby presnejšie adresovať a vedeli napríklad doručiť vakcíny na konkrétne miesta a pre toľko ľudí, koľko tam naozaj žije.
Ak sa chcete naučiť vytvárať Missing Maps a mapovať pre Lekárov bez hraníc, príďte na mapathon. Je to neziskový workshop pre dobrovoľníkov, ktorí vektorizujú polohopis zo satelitných snímok. Všetko potrebné sa naučíte na mieste, potrebujete akurát vlastný notebook.

Premietanie

Streda, 24. apríla, 18:00 hod., Rosenfeldov palác

Faust (R. A. Soukurov, 2011)
Film slávneho a experimentátorského ruského režiséra Alexandra Sokurova, ktorý diváka vtiahne do sveta dávno minulých dôb, je strhujúcou púťou, plnou poetických i drsných záberov. Sokurovov film naliehavo poukazuje na ľudské slabosti a chyby a znovu objavuje „Fausta“ ako hlboko ľudský príbeh.
Snímka zaujme nevšednými hereckými výkonmi Johannese Zeilera, Hanny Schygully a Antona Adasinjského (frontmana divadelného zoskupenia DEREVO). Akokoľvek sa nechal Sokurov voľne inšpirovať Goetheho príbehom, známy mýtus o zapredaní duše diablovi radikálne reinterpretuje. Faust je mysliteľom a rebelom, avšak zároveň anonymným človekom z mäsa a kostí, ktorého ovládajú vnútorné pudy chamtivosti a chtivosti.

Po filmoch Moloch (1999 – o Hitlerovi), Taurus (2001 – o Leninovi) a Slnko (2005 – o Hirohitovi) je Faust záverečným dielom Sokurovovej tetralógie. Film bol ocenený Zlatým levom na Benátskom filmovom festivale v roku 2011.

Koncert

Štvrtok, 25. apríla, 19:00 hod., Rosenfeldov palác

Slavonics
Dámske hudobné kvarteto z Nemecka hrá a spieva skladby slovanských skladateľov, folk a klezmer.

A capella kvartet tvoria štyri klasicky vyškolené ženské hlasy v rozsahu od sopránu až po bas. Svieža skupina s neskrotnou chuťou a radosťou z muzicírovania. Slavonics majú sídlo v Brühlu a Brně. Projekt štyroch skúsených muzikantiek rovnakej krvnej skupiny s množstvom rôznych životných skúseností, ktoré svoje publikum očaruje a upúta svojím kúzlom. Klasické tóny slovanskej hudby z pera Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Bedřicha Smetany a ďalších striedané s tanečným charakterom ľudovej hudby z Čiech, Moravy a Slovenska – to sú Slavonics.

Vystúpia: Mina Neustadt – akordeon, Helena Mattner – husle, Regine Rath – husle, Eva Šindelářová – kontrabas

Divadelné predstavenie

Štvrtok, 25. apríla, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Hosť Mestského divadla Žilina: Divadlo ASTORKA Korzo´90 predstavuje:

Michal Vajdička a kolektív:

Jama deravá
Inscenácia Jama deravá aktuálne reaguje na stav súčasnej slovenskej spoločnosti. Autorské dielo režiséra Michala Vajdičku vykresľuje príznačné črty Slovákov a Slovenska. Štatistické údaje, na ktorých je koncept inscenácie postavený, sú zrkadlom nastaveným slovenskej identite a, žiaľ, nepotešiteľnej malomeštiackej mentalite. No to by nebola Astorka, keby sa aj na najvážnejšie problémy nevedela pozrieť s groteskným nadhľadom. A tak sled krátkych sekvencií o našom národe je smiešny, veselý, smutný, trpký. Ako napokon život sám.

Réžia: Michal Vajdička, dramaturgia: Andrea Dömeová, kostýmy: Katarína Hollá, scéna: Pavol Andraško, hudba: Marián Čekovský, hrajú: Zuzana Kronerová, Anna Šišková, Zuzana Konečná, Rebeka Poláková, Matej Landl, Ady Hajdu, Marián Labuda ml., Marián Miezga, Juraj Kemka, Róbert Jakab, Lukáš Latinák, Tomáš Mrekaj

Koncert

Štvrtok 25. apríl, 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Khoiba (CZ), Čáry života (CZ)
Kapela Khoiba, ktorá hrala na českej klubovej scéne dôležitú úlohu v prvých rokoch tohto milénia, sa vracia s novým eponymným albumom. Ema Brabcová a Filip Míšek po viac ako desaťročí otvárajú ďalšiu časť svojho vesmíru, kde kraľuje éterický vokál, melancholická, alternatívne popová produkcia zahalená v tajomnej elektronike s trip-hopovým tepom.
V úlohe predkapely sa predstavia Čáry života. „Čáry sú denníček a každá pesnička je o niekom, koho poznám alebo koho som stretol,“ hovorí o svojom projekte Jan Boroš (ex Fiordmoss). V roku 2018 vydal debutový album Stínítko, za ktorý získal cenu českej hudobnej kritiky Apollo.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM