Kultúra

Posledný víkend v starom roku pod Dubňom: Tu je PREHĽAD akcií, kde zaženiete nudu

Ani počas posledného víkendu starého roku 2013 Žilina nespí. V meste sa môžete opäť vybrať za zábavou, a to či už na výstavu či do divadla.

Ilustračný obrázok k článku Posledný víkend v starom roku pod Dubňom: Tu je PREHĽAD akcií, kde zaženiete nudu
Foto: Jozef Milan

27.12.13, 19:00 Maľované na skle, Mestské divadlo Žilina, Žilina

Ľudia chcú milovať svojich hrdinov a zároveň sa z nich smiať. Kultový muzikál o najznámejšom slovenskom hrdinovi, známy z dlhoročného účinkovania na doskách SND, prišiel do Jánošíkovho rodného kraja. Žilinská inscenácia ponúka bigbítovú úpravu klasického muzikálu v hudobnej úprave Pavla Cabadaja, kde Jánošíka hrá frontman skupiny Arzén Jaroslav Gažo.

27.12.13 – 02.01.14 Klzisko na Mariánskom námestí, Mariánske námestie, Žilina

Príďte sa zadarmo korčuľovať do centra Žiliny počas vianočných trhov. Klzisko bude otvorené od 5. decembra do 2. januára, každý deň od 10.00 do 22.00 hod. a bude zadarmo pre všetkých návštevníkov. K dispozícii bude aj požičovňa korčúľ.

27.12.13 – 21.01.14 Juraj Poliak a Andrej Kalinka – NAPRÍKLADY (Domov Eros Viera), Považská galéria umenia, Žilina

Projekt dvojice autorov – výtvarníka a autora viacerých výtvarných návrhov scén pre bábkové divadlá, Juraja Poliaka a hudobného skladateľa, dramaturga a režiséra Andreja Kalinku na pôdu Považskej galérie umenia v Žiline, po prvý raz prináša prepojenie výtvarného a divadelného umenia. Tri témy Domov – Eros – Viera, ktoré symbolicky zastupujú formy, druhy a žánre umenia prepojené v jednom celku. Prepája sa v ňom súčasná hudba (komponovaná A. Kalinkom), s inštaláciou (realizácie výtvarníka Juraja Poliaka) a performancia – krátke herecké etudy (realizované hercami). Intermediálnu charakteristiku projektu navyše podporujú aj interaktívne zložky výstavy.

27.12.13 – 29.12.2013 od 14:00 do 17:30 hod. – Verejné korčulovanie, MsHK Žilina, Nová hala

27.12.13 – 26.01.14 Richard Köhler – CITIZENS, Považská galéria umenia, Žilina

Oblasť voľnej fotografickej tvorby Richarda Köhlera zahŕňa najmä momentky z vybraných svetových metropol, v ktorých hlavnými aktérmi sú ich obyvatelia, snímky džezových hudobníkov a zábery z vernisáží z nedávno uskutočnených výstav tvorby osobností slovenského a českého výtvarného umenia. Ide o dokumentárnu alebo portrétnu črtu, prítomnú v snahe zachytiť neopakovateľný okamih danej situácie. Výsledkom sú zábery, kde ich aktéri síce spravidla nevykonávajú nič špecifické, naopak vidíme ich v svojej každodennosti, ktorá však vďaka fotografovmu „oku“ a schopnosti stlačiť spúšť v správnom okamihu, ju zbavuje všednosti. Aktérmi fotografií Richarda Köhlera sú ľudia, obyvatelia (angl. „citizens“) veľkomiest. Fotografie však nepôsobia ako typické zábery, vyhotovené návštevníkom mesta či turistom. Autor sa cielene nezameriava na architektonické, či iné atribúty lokalít, dôležití sú pre neho ľudia, ktorí sa v nich nachádzajú, a je tak pomerne ťažké rozlíšiť, či záber vznikol v New Yorku, Barcelone alebo Paríži. Ďalšou súčasťou prezentácie autora sú dokumentárne snímky z vybraných vernisáží popredných umelcov, prezentované prostredníctvom projekcie.

29.12.2013 Kapor na ľade – divadlo, Mariánske námestie

Zábavné predstavenia improvizačného divadla „Kapor na scéne“ pre deti aj dospelých

  • 14:00 humorná rozprávka pre malých aj veľkých

zábavno-poučná rozprávka: „O Zlatovláske“

  • 18:00 krátke komediálno-strašidelné predstavenie pre všetkých: „Pes baskervillský“
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM