Jozef Legéň Samospráva

Poslanci Mestského zastupiteľstva rozhodli: Žirafa definitívne končí!

Dlho pretrvávajúci spor medzi Centrom voľného času Žirafa a mestom má svoje definitívne rozuzlenie. V pondelok poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline rozhodli a zrušení tohto centra.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci Mestského zastupiteľstva rozhodli: Žirafa definitívne končí!
Zdroj: TASR

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MZ) v Žiline dnes rozhodli o zrušení Centra voľného času (CVČ) Žirafa, ktoré Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR 27. februára 2013 vyradilo zo siete škôl a školských zariadení SR.

Mesto Žilina pôvodne plánovalo zrušiť aj druhé žilinské CVČ Spektrum a z obidvoch centier vytvoriť nové. „Nestalo sa tak, lebo sa zmenila legislatíva, na základe ktorej od 1. 1. 2013 nie je možné požiadať o zriadenie nového CVČ. My sme dali žiadosti až po 1. 1. 2013 kvôli tomu, že sme nedostali vyjadrenie štátnej školskej inšpekcie a nemohli sme takúto žiadosť dať. Preto nezostalo nič iné, ako stiahnuť žiadosť o zrušenie CVČ Spektrum, aby nám zostalo aspoň jedno centrum. Aby sme nezostali v situácii, že sú zrušené obidve, ale nie je možné vytvoriť nové,“ povedal primátor Žiliny Igor Choma.

Sklamanie

Vedenie CVČ Žirafa považuje proces vyradenia centra zo siete škôl a školských zariadení SR za nezákonný a podalo podnet na prokuratúru.„Skla­manie. Myslela som si, že ľudský rozum a kultúrnosť našich poslancov zvíťazí. Ale bohužiaľ, nič také sa nestalo,“ uviedla na margo dnešného rozhodnutia MZ riaditeľka CVČ Žirafa Ľudmila Chodelková.

Jedno centrum voľného času

Podľa Chomu bude na základe dnes schváleného VZN od 1. augusta fungovať jedno CVČ. „Urobíme všetko potrebné, aby krúžky, ktoré normálne fungovali, fungovali aj naďalej. Vôbec sa nebránim akejkoľvek organizačnej zmene v štruktúre nového CVČ, ktoré chcem, aby sa pracovne nazývalo CVČ Žilina. Všeobecnú nespokojnosť na jednej strane chápem. Na druhej strane si myslím, že to už zásadným spôsobom prerástlo do politického problému, čo ja jednoducho na pôde MZ nepripúšťam,“ dodal žilinský primátor.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM