Webnoviny - Rôzne

Pomôžme svojou kvapkou krvi!

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 27. júla (WBN/PR) – Potreba krvi je už tradične najvýraznejšia v letných mesiacoch. V priebehu prázdnin sa zvyšuje počet dopravných nehôd a úrazov. Len počas minulého víkendu zahynulo na českých cestách 13 ľudí, na maďarských 15. Hrozivé sú aj slovenské štatistiky, na cestách počas letných dní podľa dostupných informácií zahynulo vyše troch desiatok ľudí. Dobrovoľní darcovia krvi nestíhajú pokrývať aktuálnu potrebu, pričom prispieť k záchrane životov môžu za pätnásť minút takmer všetci zdraví dospelí.

Union zdravotná poisťovňa preto v spolupráci s Národnou transfúznou službou, v rámci Iniciatívy za zdravšie Slovensko, vyzýva širokú verejnosť, aby sa pridali k darcom krvi a takto vyjadrili svoju spoluúčasť a pomohli tým, čo túto nenahraditeľnú a inak nezískateľnú tekutinu potrebujú. Primárka Národnej transfúznej služby MUDr. Klára Sviteková na margo tohto projektu uviedla: „Vítame túto iniciatívu Union zdravotnej poisťovne a zvlášť aktivitu darovania krvi v tomto období, kedy je jej najväčší nedostatok a zároveň najväčšia potreba. Nevyhnutné sú všetky krvné skupiny, potencionálni darcovia môžu navštíviť jedno z dvanástich pracovísk Národnej transfúznej služby v aktuálne predĺžených časoch od 7.hod do 14. hod (v Bratislave – pracovisko NTS Ružinov a Kramáre).“

Darovanie krvi je pritom aktivitou, ktorá má pozitívne účinky hneď v dvoch smeroch. Prirodzene, predovšetkým pomáha pacientom a zraneným, ktorí krv nevyhnutne potrebujú a v neposlednom rade darovanie krvi pomáha i samotným darcom. Umožňuje prečistenie krvného obehu a tvorbu nových krviniek, vďaka čomu posilňuje imunitu každého darcu.

V evidencii Národnej transfúznej služby Bratislava (NTS) je registrovaných približne 45 tisíc darcov, aktívna je polovica z nich. Ročne sa urobí asi 26–27 tisíc odberov (v Bratislave), odoberie sa a spotrebuje na celom Slovensku asi 180 tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek. Pre ilustráciu, podľa údajov Prezídia policajného zboru SR sa počas minulého roka v mesiacoch júl a augusta stalo 4 185 dopravných nehôd, pri ktorých zahynulo 63 ľudí.

Zdravotná poisťovňa Union je poisťovňou pre aktívnych ľudí, ktorí dbajú o svoje zdravie a snažia sa žiť dlhšie. Dlhodobá platforma poisťovne našla svoj priestor v Iniciatíve za zdravšie Slovensko, ktorej cieľom je prispieť k zvýšeniu priemernej dĺžky života na Slovensku o päť rokov. Union zdravotná poisťovňa sa podujala preto zastrešiť množstvo aktivít, ktoré majú prispieť k zvýšeniu informovanosti o civilizačných ochoreniach a vyzývať širokú verejnosť k spoluúčasti. Pôjde o sériu aktivít darovania krvi, týždňa prevencie, projektu 48 hodín bez tabaku, dňa bez áut a pod. Letného darovania krvi sa zúčastnia zamestnanci, obchodní partneri a klienti Union zdravotnej poisťovne počas prvého augustového týždňa.

Žiadané sú všetky krvné skupiny Dlhodobo nedostatková je krvná skupina A pozitív, a to napriek tomu, že ju má až 42% populácie. Druhou najčastejšou je tzv. nula (32%), skupinu B má 18% ľudí a najvzácnejšia v našich zemepisných šírkach je krvná skupina AB, ktorú má podľa štatistík len 8% populácie. Pri transfúziách je dôležité, aby sa krvná skupina i Rh faktor darcu a príjemcu v čo najväčšej miere zhodovali. Inak by mohlo dôjsť k nebezpečným až smrteľným reakciám v organizme príjemcu, ktorý by začal vytvárať obranné látky. Čiastočnú výnimku tvoria krvné skupiny 0 a AB. Ľudia s krvnou skupinou 0 sú označovaní ako všeobecní darcovia, ktorých krv dokážu prijať aj pacienti s inými krvnými skupinami. Pri transfúziách sa však táto možnosť využíva len obmedzene, na dodanie samotných červených krviniek. Podobne, príjemca so skupinou AB môže prijať určité množstvo krvi inej skupiny a jeho telo proti nej nebude vytvárať protilátky. Rh faktor môže byť buď pozitívny alebo negatívny na prítomnosť antigénu D. Pri transfúziách je dôležité, aby sa prítomnosť tohto antigénu na červených krvinkách rešpektovala podobne, ako je to u krvných skupín. Negatívny Rh faktor má len 15% ľudí. Všetky krvné skupiny s takýmto faktorom patria medzi vzácne a takejto krvi je nedostatok.

Inštrukcie pre darcov Na Slovensku môžu byť darcami krvi len poistenci našich zdravotných poisťovní vo veku od osemnásť do šesťdesiat rokov, pri pravidelných odberoch aj do 65 rokov. Muži môžu darovať krv najviac štyrikrát do roka, pričom medzi jednotlivými odbermi musia uplynúť najmenej tri mesiace. Pre ženy platí, že krv môžu darovať trikrát ročne, nie však počas menštruácie či tehotenstva. Medzi odbermi by mali mať prestávku štyri mesiace. Opakovaním častejších odberov by sa u darcu mohli postupne znížiť až vyčerpať zásobné formy železa a následne by sa z neho stal pacient. Dôležité je, aby hmotnosť darcu nebola nižšia ako päťdesiat kilogramov. Pri nižších hmotnostiach je menšie aj množstvo krvi v organizme a odber 450 ml by mohol byť pre takéhoto človeka rizikový. Darca by nemal byť aspoň mesiac pred odberom chorý, mal by sa cítiť dobre a nesmie trpieť na závažné a chronické ochorenia.

Priebeh darovania krvi Počas predodberového vyšetrenia sa odoberie vzorka krvi z lakťovej žily (v transfúzio­logickom zariadení), alebo z prsta (väčšinou v teréne). Z tejto vzorky sa vyšetrí krvný obraz, alebo len hladina hemoglobínu, teda červeného krvného farbiva. Na darovanie krvi musí byť jeho hladina dostatočne vysoká. Pri tomto vyšetrení sa tiež zistí krvná skupina darcu. Spolu s vyplneným dotazníkom a výsledkom zo základného vyšetrenia krvi prichádza potenciálny darca k lekárovi, ktorý prejde dotazník a overí niektoré otázky týkajúce sa zdravia, životného štýlu a prekonaných chorôb. Všetky tieto informácie sú prísne dôverné a považujú sa za lekárske tajomstvo. Lekár tiež urobí krátke vyšetrenie, zmeria tlak krvi a pulz, prípadne popočúva pľúca a srdce. Ak je všetko v poriadku, darca prechádza na odberové lôžko, kde mu zdravotná sestra odoberie krv z lakťovej žily. Všetky zdravotnícke nástroje a pomôcky používané pred alebo počas odberu krvi sú sterilné a jednorazové a po použití sa vyhadzujú. Darca by mal personál vopred upozorniť na prípadnú alergiu na dezinfekčné prípravky. Po odbere sa odporúča zostať ležať na odberovom lôžku aspoň pätnásť minút. Počas tejto doby sa krv rovnomerne rozdelí a telo sa prispôsobí poklesu jej objemu. Po odbere dostane darca stravný lístok, ktorý mu slúži na zakúpenie občerstvenia a posilnenie sa po odbere. Po darovaní krvi môže ojedinele dôjsť k zníženiu krvného tlaku, krúteniu hlavy, až mdlobám, v niektorých prípadoch sa môže objaviť aj podliatina v mieste odberu.

Vyberte si platené pracovné voľno na darovanie krvi Na darovanie krvi myslí aj Zákonník práce, ktorý hovorí, že „zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku na účasť na darovaní krvi, aferéze a darovaní ďalších biologických materiálov.“ Pracovné voľno podľa zákona patrí na nevyhnutne potrebný čas za cestu na odber a späť a za čas na zotavenie po odbere, pokiaľ zasahujú do pracovného času.

Rady od Národnej transfúznej služby

Darcovské limity Žena môže darovať krv až rok po pôrode, ak nedojčí Po celkovej anestézii sa môže darovať krv po šiestich mesiacoch Po prisatí kliešťa sa môže darovať krv po štyroch týždňoch, pokiaľ sa nevyskytnú príznaky ochorenia a nebola dokázaná borelióza ani kliešťová encefalitída Po prekonaní boreliózy a kliešťovej encefalitídy sa môže krv darovať rok po ukončení liečby a vyzdravení Po piercingu a tetovaní sa môže darovať krv po pol roku Alergici môžu krv darovať len v mimosezónnom období, keď nemajú akútne klinické prejavy a neberú lieky Epileptici musia byť bez antiepileptickej liečby najmenej tri roky a za ten čas musia byť bez epileptických záchvatov, ak chcú darovať klasickú celú krv Po vytrhnutí zuba sa môže darovať krv týždeň po zákroku, ak je prítomný zápal, je vhodné počkať do jeho odznenia

Manuál darcu 24 hodín pred odberom pite dostatok tekutín (vodu, minerálku, čaje, ovocné šťavy) Ráno pred odberom vypite pol litra tekutín, najlepšie čaju (povolená je aj čierna káva) Večer pred odberom, ani tesne pred ním nejedzte tučné jedlá (syry, maslo, smotanu, mäsové jedlá a výrobky, údeniny) Na odber nechoďte nalačno, jedzte ľahké sacharidové jedlá (ovocie, zeleninu, sucháre, netukové pečivo, džem, med) Minimálne šesť hodín pred odberom nefajčite Aspoň 12–14 hodín pred odberom nepite alkohol 24 hodín pred odberom sa nevystavujte priveľkej psychickej a telesnej námahe, vynechajte tréningy a návštevu posilňovne Dbajte na to, aby ste boli oddýchnutí, čerství a po výdatnom spánku, pretože váš fyzický stav sa odzrkadlí aj na kvalite krvi Po darovaní krvi pite nasledujúcich 24 až 48 hodín veľa tekutín, jedzte vyváženú stravu, nepite alkohol a obmedzte fajčenie Minimálne na päť hodín sa vyhýbajte zvýšenej telesnej záťaži, zdvíhaniu ťažkých predmetov a ťahovej záťaži na rameno z ktorého bol robený odber Ihneď po odbere nesadajte za volant

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM