Zuzana Vajayová Krimi

Polícia zadržala ďalšiu bankomatovú mafiu

Polícia zadržala a obvinila členov ďalšej organizovanej skupiny, ktorí podľa jej zistení ničili a vykrádali bankomaty na území Slovenska.

V tomto roku ide už o druhý podobný prípad po tom, ako v marci vyšetrovateľ obvinil päť členov organizovanej skupiny, ktorá sa zameriavala na vytrhávanie bankomatov.

„Tentoraz ide o skupinu, ktorá bankomaty najmä rozrezávala,“ priblížila TASR hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Desať mužov vytvorilo organizovanú skupinu, ktorá vykradla v minulom roku najmenej päť bankomatov, čím spôsobila prevádzkovateľom, ale aj obciam státisícové škody. Obvinení vo veku 24 až 43 rokov majú podľa hovorkyne bohatú kriminálnu minulosť. Pochádzali zo stredného Slovenska, prevažne zo Žiliny.

„Pracovali veľmi profesionálne a koordinovane. Používali profesionálne náradie na prekonanie prekážok, a to najmä rezaním a páčením, bankomaty nevytrhávali. Všetky svoje kroky mali premyslené a boli pripravení na rôzne situácie, ktoré by sa mohli naskytnúť. Priestor a okolie mali vždy dobre prekontrolované, komunikovali cez vysielačky a používali rušičku GSM signálu,“ priblížila Dobiášová. Páchatelia si pri práci pomáhali aj špeciálnymi technickými zariadeniami na zahladenie pachových stôp.

Zadržať mužov sa podarilo až vďaka informáciám Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) SR, ktorý zorganizoval akciu zameranú na zadržanie podozrivých osôb. Počas nej boli vykonané tri domové prehliadky a štyri prehliadky iných nebytových priestorov. „(Policajti našli a zaistili náradie, nákresy objektov, kde sa nachádzali bankomaty, rušičky GSM signálu, ochranné rukavice, kukly a tri krátke guľové zbrane s odstráneným evidenčným číslom. Zbrane boli nabité a pripravené na použitie,“ uviedla hovorkyňa.

Po zaistení dôkazov vyšetrovateľ ÚBOK SR obvinil všetkých zadržaných z trestného činu krádeže, poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia a porušovania domovej slobody. Hrozí im za to trest odňatia slobody na desať až 15 rokov. Presná výška škody zatiaľ nie je vyčíslená, keďže vyšetrovanie a dokazovanie pokračuje.

Od začiatku tohto roka polícia neeviduje žiaden dokonaný trestný čin krádeže vlámaním do bankomatov. V minulom roku ich bolo 71, z toho 23 bankomatov bolo vytrhnutých a 17 rezaných. Zvyšné boli vykradnuté rôznymi inými spôsobmi.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM