Soňa Vanovčanová Kultúra

Poďte za zážitkami! Týždeň v Žiline má čo ponúknuť

Počas druhého februárového týždňa máme v našom meste z čoho vyberať. Stačí len chuť odskočiť si po práci a poriadne sa zabaviť.

Ilustračný obrázok k článku Poďte za zážitkami! Týždeň v Žiline má čo ponúknuť
Zdroj: pixabay

Divadelné predstavenie Klamstvo

Pondelok, 4. februára, o 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Milosrdná lož a nemilosrdná pravda. Dva mantinely, medzi ktorými sa odohráva táto divadelná komédia, a v podstate, aj celý náš život. Manželia Alice a Paul čakajú na večeru svojich dlhoročných známych, manželov Laurence a Michel. Alica je však nesvoja, pretože krátko pred tým zazrela v meste Michela, ako sa bozkával s cudzou ženou, čo ju stavia do morálnej dilemy: urobí svojej priateľke väčšiu službu ak jej to povie, alebo práve naopak, ak jej to zamlčí? Paul sa snaží zľahčiť jej dilemu, pritom sa stavia na stranu nevinného klamstva. Laurence a Michel po večeri odchádzajú, dilema však ostáva a Alica jej má plnú hlavu. Dotlačí Paula k priznaniu ohľadom ich vlastného vzťahu. Podarí sa im nakoniec ohraničiť kde začína lož a kde končí pravda?

Účinkujú: Emília Vášáryová, Milan Kňažko, Gabriela Škrabáková, Peter Šimun

Kino na Stanici

Utorok, 5. februára, 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Striedavá starostlivosť (r. Xavier Legrand)
Myriam a Antoine Bessonovci se rozviedli. Syna Juliena dostala do opatere matka, ktorá se ho snaží chrániť pred otcom, o ktorom tvrdí, že je agresívny. Antoine však prosí o striedavú starostlivosť. Julien je svedkom stupňujúceho sa konfliktu medzi jeho rodičmi a je donútený ísť na hranicu svojich možností, aby zabránil tomu najhoršiemu.

Striedavá starostlivosť (Jusqu᾿à la garde) – Xavier Legrand / FR / 2017 / 93 min / české titulky

Koncert kozáckeho chóru

Streda, 6. februára, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Volnij Don – Balalajka 2019

Na jubilejné desiate európske turné, počas ktorého vystúpia na viac ako 40 koncertoch, prinášajú energiu, nezameniteľné vokály, virtuozitu na tradičných ruských hudobných nástrojoch a špecifický humor.

Koncertný program BALALAJKA 2019 prináša známe ruské melódie, tradičné piesne donských kozákov, nových hostí, nové piesne a niekoľko milých prekvapení.

Pohybovo-divadelné predstavenie

Streda, 6. februára, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Bubla Company / Reserva: Sólo pre 3 vysávače
Sólo ženy, ktorú sprevádza Nikto v bizarných obrazoch, ktorá sa pasuje s každodennými starosťami a radosťami v domácnosti. Základná príbehová línia je premena ženy v matku. Akými extrémnymi zmenami prechádza žena, keď sa prvýkrát stáva matkou po psychickej i fyzickej stránke? Ako to ovplyvňuje jej vzťahy, čo všetko to prináša, čo berie a ako sa s tým vyrovnáva. Predstavenie sa pohráva s dynamickým výtvarným vizuálom na hrane sveta fantázie v kontraste so všednosťou.

Koncept: Renata Ptačin
Choreografa, tanec: Renata Ptačin a Daniel Raček

Prednáška: Transsibírska magistrála

Štvrtok, 7. februára, 17:00 hod., Rosenfeldov palác

Premietať a rozprávať bude NIKOLA RYŠKOVÁ. Absolvovala ročný študijný pobyt v Rusku na Sibíri, kde sa trikrát vybrala cestovať na legendárnej Transsibírskej magistrále. Je študentkou právnickej fakulty v Trnave, miluje cestovanie, dobrodružstvo, spoznávanie nových miest a kultúr.

Transsibírska magistrála je jedna z najdlhších a najzaujímavejších železničných tratí na svete s neuveriteľnou dĺžkou až 9 288 km. Cestovanie v čase je skutočnosťou, ktorú môžete zažiť práve jazdou takýmto vlakom,nakoľko pretína 8 časových pásiem a viac než 3 geografické pásma, medzi nimi tundru, tajgu a stepné oblasti.
Vlak sa počas celej cesty od Moskvy po Vladivostok riadi moskovským časom. Na hodinách na vlakových staniciach aj vo vlaku je vždy moskovský čas! Je to z toho dôvodu, aby nevznikol chaos, keď vlak prechádza toľkými časovými pásmami.
Železničná trať prechádza okolo 89 miest a pretína 16 riek. Každý druhý deň opúšťa legendárny „Vlak č. 2 (Rossija)“ Jaroslavľskú železničnú stanicu a po siedmich dňoch a po viac než 9 000 km končí vo Vladivostoku pri Japonskom mori.

Divadelné predstavenie Úklady a láska

Štvrtok, 7. februára, o 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Kolízia vzťahu dvoch mladých ľudí s politickým establishmentom generácie ich rodičov. V Schillerovej dráme naráža ľudská a politická naivita na pragmatickú skutočnosť. Hra zobrazuje tragické vytriezvenie z idealizmu, politickú dezilúziu, s ktorou dnes bojuje časť našej spoločnosti. Našou ambíciou nie je vytvoriť „čítankovú inscenáciu" klasiky, ale v réžii šéfa martinského umeleckého súboru Lukáša Brutovského chceme v hre znovuobjaviť buričský, protestný potenciál, ktorý je vlastný viacerým dielam Friedricha Schillera.

Účinkujú: Ján Kožuch, Tomáš Mischura, František Výrostko, Alena Pajtinková, Marek Geišberg, Michal Gazdík, Ľubomíra Krkošková, Jana Kovalčiková, Klavír: Róbert Mankovecký / Kamila Šimonová

Koncert v Dome umenia Fatra

Štvrtok, 7. februára, o 19.00 hod., Dom umenia Fatra

Lukáš Oravec Quartet feat Danny Grissett & Andy Middleton

  • Pavel Klimashevsky, dirigent
  • Andy Middleton, tenor saxofón, USA
  • Lukáš Oravec, trúbka, krídlovka
  • Danny Grissett, klavír, USA
  • Tomáš Baroš, kontrabas, ČR
  • Marián Ševčík, bicie
  • autor skladieb: Lukáš Oravec
  • aranžmány skladieb: Pavel Klimashevsky

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM