Iveta Hrabovská Rôzne

Pod Hradom Strečno vyrastie dedina za vyše 600 000 eur

Už o pár týždňov sa pod Strečnianskym hradom začne s výstavbou autentickej stredovekej dediny. Žilinský samosprávny kraj získal 624 000 eur, z ktorých sa vybudujú drevené chalupy predstavujúce život v stredoveku.

Dedinka bude sídliť v doposiaľ nevyužitých priestoroch pod hradom Strečno a návštevníkom priblíži život jednoduchých ľudí – pekára, rybára či ľudového liečiteľa, ich životné podmienky a technologické postupy ich práce.

Pribudne zvonica, ihrisko a amfiteáter[/si­ze][/color]

Súčasťou stredovekej dediny bude aj turistická informačná kancelária. „Dobovú atmosféru doplní studňa s pitnou vodou a funkčná zvonica. Pre deti sa postaví drevené ihrisko s využitím motívov hradnej architektúry,“ povedal Peter Kubica, hovorca ŽSK.
V bezprostrednej blízkosti sa bude nachádzať oddychová časť ohniska s grilom. Vybuduje sa aj amfiteáter s lavičkami. „Celý areál bude ohradený historickou kolovou hradbou, a tým sa priestor esteticky a štýlovo uzavrie,“doplnil.

Prístupová cesta, ktorá tvorí spojivo medzi stredovekou dedinou a hradom, bude doplnená o informačné tabule s obrázkami a informáciami o charakteristickej flóre a faune tohto biotopu.

„Malo by to byť idylické, až takmer rozprávkové miesto, aby sa návštevník cítil naozaj ako v dávnom stredoveku. Verím, že tento výnimočný priestor oživia stredoveké podujatia, či už bude hostiť Žofiu Bosniakovú alebo tajomných templárov, a prispeje tak k zvýšeniu atraktívnosti hradu pre množstvo domácich i zahraničných turistov, uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

[blockquote]Tento unikátny projekt, ktorý spočíva okrem iného v revitalizácii a rekonštrukcii podhradia, je spolufinancovaný Európskou úniou z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007–2013.[/blockquote]

Súvisiace články[/color]

[link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.138290_Po-prvykrat-v-historii:-Zupa-odstupila-od-zmluvy!]Po prvýkrát v histórii: Župa odstúpila od zmluvy![/link] [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.137677_Da­ry-za-takmer-70-tisic-eur-od-ZSK]Dary za takmer 70 tisíc eur od ŽSK[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM