Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Počet žiakov a študentov v Žilinskom kraji klesá: Pozrite si aktuálne čísla

Základné školy v meste ale aj stredné školy na území nášho kraja, hlásia menej detí ako v minulom školskom roku. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Počet žiakov a študentov v Žilinskom kraji klesá: Pozrite si aktuálne čísla
Zdroj: TASR

Podľa informácií hovorkyne ŽSK Lenky Zátekovej, dnes do školských lavíc dnes zasadlo 23.069 žiakov stredných škôl v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. „V porovnaní s minulým školským rokom ide o pokles o 1.335 študen­tov,“ uviedla. Ako informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba, rovnako klesá i počet žiakov základných škôl.

„Znižuje sa počet deviatakov, a tým nám ubúdajú prváci na stredných školách. Do prvých ročníkov nastúpi v tomto školskom roku 5.717 stredoš­kolákov, pričom najviac v Hornom Považí, Liptove a na Orave,“ informoval predseda ŽSK Juraj Blanár. Podľa jeho vyjadrenia vlani stredné školy prijali o 618 prvákov viac.

V školskom roku 2017/2018 bude Žilinský kraj pokračovať v duálnom vzdelávaní, do ktorého sa zapojí až 26,5 % celkového počtu slovenských stredoškolákov.

Najväčší počet stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti má župa v hlavnom meste kraja. Na jej stredných školách bude študovať v tomto školskom roku 6.804 študentov. Z toho 1.523 študentov čakajú maturity a zoznamovať sa s novým prostredím bude 1.674 študentov prvých ročníkov.

Študentov tiež čakajú nové odbory ako napríklad technika energetických zariadení budov na Strednej odbornej škole stavebnej v Žiline alebo predaj a servis vozidiel – nadstavbové štúdium v Dopravnej akadémii v Žiline.

Na základné školy podľa informácií z Mesta Žilina v tomto školskom roku nastúpi 750 prváčikov, čo je o 21 detí menej ako v predchádzajú­com roku.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM