Správy

Počet COVID pacientov v žilinskej nemocnici neklesá: Pľúcne ventilátory sa nezastavia

Pracovníkov v COVID pavilónoch cez sviatky zrejme voľnejšie dni nečakajú. Nemocnica opisuje svoju aktuálnu situáciu.

Ilustračný obrázok k článku Počet COVID pacientov v žilinskej nemocnici neklesá: Pľúcne ventilátory sa nezastavia
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline sa aktuálne starajú o 99 pacientov s ochorením COVID-19. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej počet hospitalizovaných pacientov zatiaľ neklesol a naďalej sú plne obsadené lôžka jednotky intenzívnej starostlivosti a s podporou ventilácie.

Marcový rekord

„V médiách čoraz intenzívnejšie zaznievajú správy o zlepšení sa epidemiologickej situácie a poklese pacientov v nemocniciach. V Žilinskom kraji, žiaľ, takýto trend v žiadnom prípade nemôžeme potvrdiť. V Žiline sa stále pohybujeme na hranici 100 hospitali­zovaných pacientov a tento počet sa dodnes nezmenil. Len v stredu (31. 3.) sme prijali ďalších 14 ľudí. Našich kolegov v COVID pavilónoch cez sviatky teda určite nečakajú voľnejšie dni,“ informoval generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek.

Pripomenul, že situácia v nemocnici sa začala výraznejšie zhoršovať koncom februára a vyvrcholila v prvej polovici marca, keď dosiahli rekordnú hranicu 106 obsadených lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19. „Rapídne pribúdal počet pacientov v kritickom stave, ventilátory sa nezastavili a, bohužiaľ, doteraz sme z tohto vrcholu krivky nespadli. Nemocnice v Žilinskom kraji sú v zlej situácii,“ zdôraznil Stalmašek.

Spádová oblasť

Podotkol, že žilinská FNsP ako krajská koncová nemocnica navyše zabezpečuje starostlivosť pre štvrťmiliónovú spádovú oblasť vrátane akútnych prípadov mimo ochorenia COVID-19. „Či už je to preplnené interné oddelenie alebo traumatológia, kam sanitky privážajú takmer všetky nehody či kolízie z okolia. Prvé teplé počasie vždy prinesie viac exteriérových aktivít, s čím sa zase spájajú početnejšie úrazy na turistike, cyklistike alebo mnohé iné, ktoré končia na našom urgentnom príjme. Aktuálne je to pre našu nemocnicu veľmi ťažké obdobie,“ skonštatoval generálny riaditeľ FNsP Žilina.

Upozornil, že v tejto chvíli je najdôležitejšie ďalej dodržiavať prijaté epidemiologické opatrenia. „Zatiaľ nemáme nič vyhrané, o život u nás každý deň bojujú starší i mladší pacienti, prichádzajú noví, nie je teda priestor na poľavenie. Chceme preto vyzvať a požiadať všetkých obyvateľov, aby strávili veľkonočné sviatky výhradne v kruhu najbližšej rodiny a neohrozili zbytočne seba alebo svojich blízkych. Ak nám chcú ľudia pomôcť, momentálne je toto tá najdôležitejšia vec, ktorú môžu urobiť,“ uzavrel Stalmašek.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Žilinského kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM