Jozef Gürtler Rôzne

Po šiesty raz Žilinčania spoločne vyčistia lesopark

Už po šiesty raz sa Žilinčania pustia do verejného čistenia lesoparku Chrasť.

Podujatie, ktoré organizuje Mesto Žilina – Mesto zdravých nápadov a dobrovoľníci, ktorým nie je ľahostajné životné prostredie, sa uskutoční v sobotu 25. septembra od 10.00 h – zraz je pred bistrom Lesopark. „Dvakrát do roka čistíme tieto „zelené pľúca“ mesta. Za niekoľko rokov sa nám naozaj podarilo vytvoriť veľmi zaujímavú komunitu ľudí, od mladých až po seniorov, čo znamená že aj samotní ľudia sú aktívni, angažovaní a viac sa možno starajú o čistotu v lesoparku Chrasť. A je to už aj vidno, objem odpadu nám každý rok klesá, takisto je v lepšom stave celý lesopark a jeho infraštruktúra,“ povedal primátor Ivan Harman.

Účastníci verejného čistenia lesoparku Chrasť sa môžu tešiť na guláš, sprievodnými akciami sú súťaže pre deti v spolupráci s CVČ Žirafa a s lanovým parkom PRELES, vrátane ukážky práce záchranárskej organizácie K-7 Psovodi – Záchranári Slovenskej republiky. Počas jarného čistenia vyzbieralo šesť stoviek ľudí približne 3,8 tony.

Súčasťou jesenného upratovania od 20. 9. do 1. 11. 2010 je na území mesta Žilina rozsiahly zber nadrozmerných komunálnych odpadov prostredníctvom veľkokapacitných kontajnerov (VKK), do ktorých je možné vyhodiť napr.: nábytok, šatstvo, koberce, podlahoviny, bytové jadrá, matrace, detské kočíky a pod. Harmonogram rozmiestnenia VKK sa nachádza na www.zilina.sk. Kontajnery budú na jednotlivých stanovištiach 7 až 8 dní.

Ostatné druhy odpadu napr.: stará elektronika, chladničky, televízory, pneumatiky, akumulátory, nebezpečný odpad a stavebný odpad patria do zberných dvorov na Jánošíkovej ulici a v Považskom Chlmci, kde môžu Žilinčania bezplatne odovzdať až 500 kg odpadu na osobu ročne. V zbernom dvore v Považskom Chlmci môžu Žilinčania od minulého roka bezplatne odovzdať aj zelený bioodpad. Otváracie hodiny v zbernom dvore Považský Chlmec sú v pracovné dni od 7:00 h do 15:00 h. Otváracie hodiny zberného dvora na Jánošíkovej ulici v Žiline sú v pracovné dni od 10:00 h do 18:00 h, v sobotu od 8:00 h – 12:00 h.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM