Iveta Hrabovská Rôzne

Po prvýkrát v histórii: Župa odstúpila od zmluvy!

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) po prvýkrát v histórii odstúpil od zmluvy so žiadateľom nenávratného finančného príspevku v rámci projektu Operačného programu cezhraničnej spolupráce SR-PL, a to z dôvodu nesplnených podmienok.

Veľa zavádzajúcich faktov[/color][/si­ze]

Združenie BOARD CLUB Žilina malo dostať prostredníctvom projektu „Snowboarding nás spája“ 22.895 eur. „Po preštudovaní všetkých dokumentov, ktoré nám boli doručené, sme zistili, že neboli naplnené hodnotiace kritériá, ktoré boli stanovené v zmluve o nenávratný finančný príspevok,“ informoval na tlačovej konferencii Juraj Blanár, predseda ŽSK.

Filozofiou Operačného programu SR-PL je cezhraničná výmena skúseností a zručností, medzi Slovenskou a Poľskou republikou. „Cezhraničná aktivita však nebola naplnená. Pôvodne mali byť uskutočnené športové aktivity v Poľskej republike, no na koniec sa uskutočnili v našej republike. Taktiež sa projektu malo zúčastniť 40 detí a po zistení ich bolo iba 30. Rovnako tam boli nezrovnalosti so žiadosťami o preplatenie nákladov, ktoré zjavne nesúviseli s daným projektom, “doplnil Blanár. Je ťažko povedať, či zo strany BOARD CLUBU šlo o nevedomosť spracovania dokumentov, alebo o zámer. V každom prípade, suma takmer 30.000 eur mohla byť využitá na úplne iné účely.

Kde sa stratil list?[/color][/si­ze]

ŽSK poslal odstúpenie zmluvy už v stredu 4.júla, no Board Club v Žiline tvrdí, že žiadne oznámenie nebolo doručené. O odstúpení sa pán Židek, ktorý zmluvu podpísal, dozvedel z médií. Budeme sa voči tomuto rozhodnutiu konfrontovať a v prípade zistenia nepravdivých skutočností budeme žalovať neplatnosť odstúpenia,“ informoval Marek Margetin z advokátskej kancelárie Olexova & VASILISIN, s. r. o., Bratislava.

ŽSK nepreplatí ani cent[/color][/size]

Finančné prostriedky sa preplácajú až po ukončení celého projektu, takže v tomto prípade nedostane Board Club ani cent. „Suma vyše 30 tisíc eur, ktorá nebude v tomto prípade vyplatená, neprepadáva, ale ponechá sa na čerpanie v tretej výzve, ktorá končí už o pár dní, 30. júna,“povedal Blanár.

[blockquote]ŽSK má za sebou prvé a druhé kolo mikroprojektov, kde bolo vyčerpaných spolu 3,5 mil. eur. V súčasnosti je vyhlásené tretie kolo, kde môžu žiadatelia dostať na jeden projekt maximálne 50 000 eur.[/bloc­kquote]

Podľa riaditeľa Centrálnej koordinačnej jednotky Michala Patuša by mali ďalší žiadatelia o nenávratný finančný príspevok dobre zvážiť, či sú schopní zrealizovať daný projekt a či ho vedia dotiahnuť do konca: „Domnievam sa, že mnohé subjekty s vidinou, že môžu čerpať prostriedky z eurofondov nie sú dostatočne kapacitne a administratívne pripravení, aby to dokázali zvládnuť. Neobrátia sa na odborníkov, a tým pádom dôjde ku takému stavu, ako v tomto prípade.

Medializácia prípadu ako varovný signál[/color][/si­ze]

V rámci mikroprojektov z Operačného programu cezhraničnej spolupráce SR – PL je ŽSK v pozícii certifikačného orgánu, ktorý kontroluje všetky projekty, či spĺňajú podmienky stanovené v zmluve na čerpanie nenávratných finančných prostriedkov. Medializácia tohto prípadu by mala byť výstrahou i upozornením pre ďalších prijímateľov eurofondov, aby sa podobné udalosti neopakovali, pričom nemusia byť vždy spôsobené zámerne, ale aj nedbanlivosťou či podcenením implementácie projektu.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM