Jozef Legéň Rôzne

Parkovanie v Žiline je problém: Vodičom paradoxne cez zimu uľahčil život sneh...

Problém parkovania na sídliskách v Žiline je krutou realitou. Mestská polícia pokutuje množstvo vodičov, ktorí parkujú na chodníku alebo na tráve.

Ilustračný obrázok k článku Parkovanie v Žiline je problém: Vodičom paradoxne cez zimu uľahčil život sneh...
Foto: Jozef Legéň / Zdroj: Dnes24.sk

Problém s nedostatkom parkovacích miest ma asi každé väčšie mesto na Slovensku. Veľa vodičov v podvečerných hodinách nenájde parkovacie miesto pred svojim domom a tak zaparkuje na chodníku alebo tráve. V niektorých lokalitách v Žiline môžete vo večerných hodinách vidieť desiatky áut, ktoré sú odstavené na chodníkoch a bránia chodcom.

Kde parkovať?

Mestská polícia upozorňuje, že každé parkovanie vozidla ktoré nie je v súlade so zákonom bude nemilosrdne pokutovať. Občania argumentujú, že nedostatok parkovacích kapacít je dlhodobý problém a mesto by ho malo riešiť. Na sídlisku Solinky by sa mala vybudovať nová veľkokapacitná garáž, ostatní obyvatelia musia byť zatiaľ trpezliví pokiaľ mesto nevyrieši túto situáciu a zostáva im aj naďalej parkovať na chodníkoch, pokiaľ dodržia „ochrannú“ šírku prechodu 1.5 metra pre chodcov, nebudú pokutovaní.

Paradox

Zakázané je parkovanie na trávnatej ploche, avšak počas zimných mesiacov, kedy trávu pokrýva sneh, vodiči môžu parkovať na takomto mieste. Problém je v právnej úprave, zakázané je parkovanie na trávnatej ploche, nie však na snehu, hoci pod ním tráva reálne je. Niektorí vodiči to tak cez zimu využívajú a tak sa dá paradoxne povedať, že im počas zimných mesiacov uľahčuje život práve sneh.

Dôkazné bremeno je totiž v takýchto prípadoch na mestskej polícii, ak fyzicky žiadna trávnatá plocha nie je viditeľná, polícia vás nemôže pokutovať. V takýchto prípadoch vás môže policajt upozorniť a požiadať o preparkovanie, avšak či preparkujete je už len na vás.

Parkovanie na chodníku
8
Galéria
Foto: Jozef Legéň / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM