Jozef Legéň Rôzne

Parkovanie v centre mesta: Aupark spoplatnil parkovanie, Mirage stále zdarma

Spoplatnené parkovanie v žilinskom Auparku funguje už viac ako týždeň. Parkovanie dlhšie ako tri hodiny je spoplatnené. Systém sa v praxi osvedčil a pomohol plynulejšej doprave v centre.

Ilustračný obrázok k článku Parkovanie v centre mesta: Aupark spoplatnil parkovanie, Mirage stále zdarma
Zdroj: Dnes24.sk

Pri vstupe do parkoviska vás zastavia parkovacie rampy, z ktorých si tlačidlom vyžiadate parkovací lístok. V garážach nákupného centra je hneď niekoľko automatov, kde si overíte pri odchode, či musíte platiť, alebo nie. Pri odchode strčíte lístok pod čítačku a rampa sa vám zdvihne. Vedenie Auparku sa zatiaľ negatívnych reakcií nedočkalo.

Jednoduchý systém

Systém je jednoduchý. Pri vjazde si návštevník z automatu zoberie lístok, pri výjazde ho vloží do automatu a ak parkoval dlhšie ako tri hodiny (počas víkendu viac ako šesť hodín), zaplatí v parkovacom automate. Parkovací lístok je v tomto prípade dôležitým dokladom, a preto odporúčame dobre si ho uschovať.

Prečo spoplatnenie?

Žilinský Aupark sa rozhodol zlepšiť podmienky pre svojich návštevníkov spoplatnením dlhodobého parkovania. Pre vyťaženosť podzemného parkoviska mali totiž niektorí zákazníci počas dňa problém nájsť voľné miesto. Spoplatnenie sa však dotýka len vodičov, ktorí sa rozhodnú parkovať v garážach Auparku dlhšie ako tri hodiny, a to sumou dve eurá. Cez víkend je možné parkovať bezplatne až šesť hodín. Bežných zákazníkov, ktorí prichádzajú do Auparku ako zákazníci, či už nakupovať alebo za zábavou, sa tak spolatnenie prakticky nedotýka.

„Nový parkovací systém je zameraný na zvyšovanie komfortu parkovania pre návštevníkov. Platia len dlhodobejšie parkujúci návštevníci. Získané prostriedky nám pomôžu okrem iného prinášať ďalšie vylepšenia, ktoré skvalitnia parkovanie vo veľkoryso dimenzovanom parkovisku nákupného centra s vyše 900 parkovacími miestami,“ povedala nám zástupkyňa riaditeľa Radka Morgošová.

Čo si od toho sľubujú?

V prvom rade viac parkovacích miest pre návštevníkov Auparku. Tiež odľahčenie dopravy na prístupových komunikáciách do Auparku. „Hoci je priskoro na plnohodnotné analýzy, už teraz môžeme potvrdiť, že pohyb áut do parkoviska Auparku Žilina je plynulejší, čo zlepšuje dopravnú situáciu na ceste pri vstupe a celkovo aj v samotných priestoroch parkoviska. Zvýšil sa tiež počet voľných parkovacích miest napríklad v kritických predpoludňajších hodinách, kedy si niektorí návštevníci nedokázali nájsť voľné miesto. Po zavedení nového systému ich čaká v tomto smere určite väčší komfort,“ dodala Morgošová.

V Mirage zdarma

Parkovanie v centre mesta je v každom väčšom meste na Slovensku problémom. V Žiline sa platí na základe zón, ktoré vytýčilo mesto. Druhý obchodný dom s podzemnými garážami v centre mesta Mirage Shopping Center zatiaľ umožňuje parkovanie bezplatne. V súčasnej dobe je v čase od 9:00 do 24:00 parkovanie v parkovacom dome bezplatné. Uvidíme ako Mirage zareaguje na Aupark a či spoplatní parkovanie taktiež.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM