Iveta Hrabovská Rôzne

Osvetlenie ako katastrofa: Hrdzavé stĺpy padajú na ulice

Žilinská radnica vyjadrila chce ešte v tomto roku pokračovať v rekonštrukcii verejného osvetlenia. V prvom rade sa chce zamerať na výmenu svietidiel a investovať aj do postupnej opravy stĺpov a rozvodov.

//„Faktom je, že stav verejného osvetlenia, okrem častí, ktoré už prešli rekonštrukciou, je v Žiline katastrofálny. Ešte v roku 2005 bola podpísaná zmluva na sumu 7,6 milióna eur bez DPH, no faktom je aj to, že sa boríme, akým spôsobom prefinancovať túto nesmierne potrebnú, ale zároveň nákladnú investíciu. Jedna vec je podpísať zmluvu, druhá a ešte oveľa podstatnejšia je mať na to zdroje,“ //zdôraznil primátor.

[blockquote]Mestská pokladnica je síce podľa neho na hranici dlhovej služby, ale samospráva hľadá možnosti, ako v dohľadnej dobe dokončiť opravu verejného osvetlenia. [/blockquote] „Preto sme sa dohodli s realizátorskou spoločnosťou, aby sa pustila predovšetkým do výmeny samotných svietidiel, čo prinesie okamžitú úsporu. Z nej budeme vedieť splácať vynaložené prostriedky. Samozrejme, pustíme sa aj do ďalších nevyhnutných opráv. Niekoľko zhrdzavených a zdemolovaných stĺpov nám už doslova popadalo na ulice. Šťastím bolo, že sa nikomu nič nestalo,“ skonštatoval.

Žilinský primátor vysvetlil, že verejné osvetlenie metropoly severozápadného Slovenska, pre lepšiu ilustráciu s viac ako 8.600 svetelnými bodmi, si vyžaduje veľa peňazí aj na bežnú prevádzku, nehovoriac o spomínanej rekonštrukcii.

[color=#0066ff]­„Hľadáme všetky možné zdroje, ktoré by nám pomohli zvládnuť takúto rozsiahlu investíciu. Máme napríklad pripravený projekt so žiadosťou na príspevok z eurofondov na rekonštrukciu verejného osvetlenia v niektorých konkrétnych častiach mesta,“ dodal Choma.[/color]

Žilina24/webnoviny Foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM