Samospráva

Školy sú pripravené na zimu: Kraj sa postaral o ich rekonštrukciu

Zima je za dverami a mnoho škôl v našom kraji preto prešlo rekonštrukciou. Počas letných mesiacov sa vymenili okná, zateplili steny a vymenili strechy. Väčšina škôl sú už teraz pripravené na niekoľkomesačnú nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu.

Ilustračný obrázok k článku Školy sú pripravené na zimu: Kraj sa postaral o ich rekonštrukciu
Zdroj: Dnes24.sk

Na Gymnáziu Jozefa Lettricha v Martine dokončili rekonštrukciu, ktorej výsledkom je 15 nových plastových okien so žalúziami v dvoch pavilónoch školy a výmena pôvodnej presklenej steny za novú, s lepšími izolačnými vlastnosťami. Okrem očakávaného zníženia nákladov na vykurovanie odstránila rekonštrukcia aj problém so zatekaním.

„Gymnázium tak nadviazalo na predchádzajúcu I. etapu výmeny okien a exteriérových dverí v roku 2011, kedy na tento účel preinvestovala 100 tisíc eur. V tomto roku na ďalšiu etapu výmeny okien vyčlenil Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) z vlastného rozpočtu sumu ďalších 41 tisíc eur,“ doplnila Hana Danová, hovorkyňa ŽSK.

Zatekajúca strecha opravená

Stavebné práce na oprave havarijného stavu zatekajúcej strechy dokončili aj na Gymnáziu na Varšavskej ceste 1 v Žiline. Zavŕšila sa tak postupná oprava strešnej krytiny, ktorá sa tento raz týkala strechy nad triedami, laboratóriami a školskou kuchyňou. Investícia si v tomto roku vyžiadala 77 tisíc eur, ktoré vynaložil Žilinský samosprávny kraj z vlastného rozpočtu, čím sa dovŕšila 3. etapa prác.

„Našou prioritou je postupná rekonštrukcia a modernizácia školských budov, s využitím eurofondov, nadácií, ale i z vlastných rozpočtových prostriedkov, čo potvrdzoval čulý stavebný ruch na mnohých stredných školách aj počas letných prázdnin. Predovšetkým sa však sústreďujeme na znižovanie energetickej náročnosti týchto stavieb, ale aj riešenie prípadného havarijného stavu,“ povedal predseda ŽSK Juraj Blanár.

ŽSK má vo svojom vlastníctve 66 škôl a jeden školský internát.

„Žilinská župa sa stala za 11 rokov svojej existencie lídrom v čerpaní eurofondov a na svoje projekty získala viac ako 75,2 milióna eur, z toho viac ako 9 milióna eur išlo na projekty v oblasti školstva,“ dodal žilinský župan Juraj Blanár.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM