Jozef Milan
Tlačové správy
Vinár Jožo Repa: Vyrábam len poctivé prírodné vína a nikdy sa to nezmení
Vinotéka MonVin v Ružomberku pozvala priateľov dobrého vína do Hotela Kultúra na stretnutie s majiteľom mladého a progresívneho vinárstva Jozefom Repom zo Šenkvíc v Malých Karpatoch. Prítomní mohli ochutnať jeho 11 vín, ktoré patria k špičke na Slovensku a vydobyli si už uznanie aj vo svete.

(PR) – Jozef Repa je človek, ktorý sa veľmi dobre počúva. Na nič sa nehrá a veľmi zrozumiteľne a otvorene hovorí o tom, čo chce.
Rodinná tradícia
- Vinárstvo je moja srdcovka. Od mala som žil prakticky vo vinici. Dedo z matkinej strany ich vlastnil v Dubovej pri Modre, aj obchod s vínom. Žiaľbohu, socialistický režim všetko zlikvidoval a tradíciu prerušil. Našťastie za nových čias môj veľký fanda a zároveň švagor mi ponúkol rodinný úver, na základe čoho som sa do toho pustil. Bola to motivácia, ale aj záväzok, aby sa peniažky neprepadli navnivoč. Dnes chvalabohu môžem povedať, že po piatich rokoch som ako-tak spokojný s tým, ako firma vyzerá. Dá sa z toho žiť, ale človek sa musí veľa narobiť.
Vinár chce niečo vlastné, nezameniteľné
- Nesmierne sa teším, lebo idem teraz sadiť vlastné vinice; doteraz som hrozno nakupoval z okolitých dedín. Verím, že z týchto viníc vzídu vína, v ktorých naplním svoje ideály a predstavy. To najdôležitejšie pre výrobu vína sú staršie rodiace vinice, ktoré vtedy podávajú kvalitnú úrodu. Možno o 20–30 rokov, keď ma Pán Boh nechá pri živote, sa dočkám plodov tejto práce.
Piť radšej menej, ale kvalitu
- Chvalabohu, slovenský spotrebiteľ, ktorý ma živí, sa naučil piť kvalitné prírodné slovenské vína, aj keď sú trošku drahšie, ako tie tradičné z obchodu. Vždy to hovorím – ako v jedle, tak v pití – radšej pomenej, ale dobre. Slovenský konzument sa aj v tejto oblasti vzdeláva (príkladom je dnešná akcia); dnes už aj horniaci či východniari hľadajú kvalitné značky. Ja vyrábam len tie najlepšie vína, nič iné ma nezaujíma a nikdy sa to nezmení. A hlavne – moje víno je čisto prírodný produkt z hrozna. A ľudia to oceňujú.
Najdrahší je čas
- V našom fachu všetko dlho trvá. Okrem toho, samotné počasie je pre nás stálym ohrozením; čo nám Pán Boh nadelí, z toho žijeme. Vo vinárstve rok-dva nie je žiadna doba. Pri červených vínach čakám tri roky, pokiaľ začnem predávať. A to už nehovorím o viniciach. Keď ju vysadím teraz, prvá úroda bude v 2017/ 2018, a poriadna kvalita po desiatich-pätnástich rokoch veku viniča. Je to beh na dlhé trate.
Firmu budujem pre deti
- Mám stanovený taký môj cieľ – aby mojim deťom zostala po mne firma, ktorá bude bez dlžôb, a ktorá bude etablovaná na trhu. To je celé moje jestvovanie.
Poctivé vína fi REPA WINERY si môžete zakúpiť vo Vinotéke MonVin v Ružomberku, Tatranská cesta 231 (300 m za OMV, smer Liptovský Mikuláš).
12
Galéria
Zdroj:
Dnes24.sk