Ivana Milanová Šport

ROZHOVOR: s Matejom Ulíkom, označovaným aj ako novým Saganom

Rodák z Liptovskej Osady poriadne zatriasol poradím medzi najlepšími svetovými juniormi. Tento rok prvý krát pretekal v kategórii muži „elit“. Ako sa mu darilo?

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: s Matejom Ulíkom, označovaným aj ako novým Saganom
Zdroj: Dnes24.sk

Matej Ulík z OŠK Tatran Liptovská Osada, vlani ešte junior, premiérovo štartoval na domácich majstrovstvách v horskej cyklistike medzi mužmi.

Do cyklistiky sa pustil len chvíľu pred 17. narodeninami a odvtedy súperom nedáva šancu. Za dva roky pretekania sa dvakrát stihol stať majstrom Slovenska v horskej cyklistike, vyhrať jedno kolo Svetového pohára v cyklokrose v belgickom Bredene i skončiť v prvej tretine výsledkovej listiny na majstrovstvách sveta v cyklokrose. Na začiatku druhej sezóny už supertalentu Šport mix Ružomberok v spolupráci s firmou Kellys Bicycles ponúkol sponzorstvo.

Kedy a ako začala tvoja sezóna? Viem, že v našich podmienkach je ťažké najazdiť prvé jarné kilometre na dobrý začiatok sezóny.

Sezóna začala, ako obvykle v januári zimnou prípravou. Následne som v marci odcestoval na 2-týždnové sústredenie do Španielska, kde sa mi podarilo najazdiť veľa kvalitných kilometrov, z ktorých sa dalo čerpať celú sezónu. Po príchode domov sa už začali blížiť prvé preteky, no už nie v kategórii juniorov, ale v kategórii muži elit.

Akých pretekov si sa zúčastnil?

Ako štart do sezóny som si zvolil cestný pretek v Suchej nad Parnou, kde som prišiel do cieľa v druhej skupine na celkovom 19. mieste. O týždeň neskôr už bol na programe pretek Cross Country v Turčianskych Tepliciach. Tento pretek je z môjho pohľadu dosť dôležitý nato, aby som vedel odhadnúť čo môžem v sezóne dosiahnuť. Pretek som dokončil na 4. mieste, ale predo mnou boli len poľský pretekári, takže som to považoval sa slušný výsledok.

Sezóna postupne pokračovala ďalej. Na Slovenskom pohári sa mi pravidelne darilo umiestňovať na pódiových umiestneniach a v zahraničí som niekoľko krát skončil v prvej 5-ke a prvej 10-ke. Žiaľ, prišlo aj zranenie pri páde na svetovom pohári, ktoré ma pribrzdilo.

Ktorý pretek považuješ za vrchol sezóny a ako sa Ti v ňom darilo?

Najväčší vrchol sezóny boli pre mňa majstrovstvá sveta v Novom meste na Morave. Nevedel som čo môžem očakávať, keďže som bol zranený a mesiac som nepretekal. Na veľmi náročnej a technickej trati som ako nováčik v kategórii štartoval z posledných miest. V priebehu preteku som sa prepracoval na 56. miesto, čo bola zhruba polovica štartového poľa. No stálo ma to veľmi veľa síl a v posledných kolách mi tieto sily chýbali. Prepadol som sa na konečné 74.miesto. S týmto výsledkom som vôbec nebol spokojný.

O dva týždne neskôr sa konali Majstrovstvá Slovenka. Mojím cieľom bolo umiestnenie na pódiu. No v náročnom upršanom a chladnom počasí mi to nevyšlo úplne ideálne a musel som sa uspokojiť s nepopulárnym 4.miestom.

Podarilo sa mi ešte pozbierať pár dobrých umiestnený na Slovensku a v zahraničí. Moju horskú sezónu ukončím domácim pretekom: Časovka na Smrekovicu (15.9.). Následne začína cyklokrosová sezóna.

Ako si teda celkovo spokojný s umiestneniami?

Sezónu hodnotím ako vydarenú, až na vrcholné podujatia v ktorých som si nesplnil svoje ciele. Podľa mňa to bola vydarená premiéra v elitnej kategórii.

Prečítajte si aj:

Hurá na korčule: Kedysi nebezpečný zimný štadión je po rekonštrukcii

Ružomberský taxikár mal napadnúť a dokonca škrtiť zákazníka

Matej Ulík
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM