RADÍME: Najjednoduchšie kokteilové legendy
NEVHODNÉ MLADŠÍM AKO 18 ROKOV! - V jednoduchosti je krása, hovorí staré príslovie – a pri kokteiloch to zjavne platí do bodky. Pozrite sa na štvoricu kultových drinkov, ktoré naše chuťové poháriky šteklia už celé desaťročia a vďaka jednoduchej receptúre si ich môžete poľahky pripraviť aj doma!

DAIQUIRI
Ani Mojito ani Cuba libre, ale práve Daiquiri je tým pôvodným a najstarším
kokteilom Ostrova slobody. Svoj názov zdedil drink po rovnomennej pláži a
železnej bani neďaleko kubánskeho Santiaga, pretože práve tu Daiquiri
podľa legendy v roku 1898 prvý raz namiešal americký inžinier Jennings S.
Cox. Nekomplikované spojenie limetkovej šťavy, trstinového cukru a
poctivého kubánskeho rumu bolo po náročnom dni v baniach určite vítané
osvieženie! Pôvodne sa podávalo vo vysokom skle plnom kociek ľadu, dnes ho
najčastejšie dostanete s ľadovou drťou v kokteilovom pohári.
Daiquiri Natural
- 4 cl Havana Club Añejo 3 Años
- Šťava z polovice limetky
- 1 cl cukrový sirup
- Osmina limetky na ozdobenie
Predchlaďte koktejlový pohár. Do šejkru na ľad dávkujte všetky prísady (okrem osminky limetky), pretrepte a cez sitko nalejte do vychladeného koktejlového pohára. Okraj pohára
ozdobte segmentom limetky.
MARGARITA
Kto presne tequilovú klasiku „vynašiel“, sa už asi nedozvieme, no korene
obľúbenej Margarity sú jednoznačne mexické. Populárnou sa stala začiatkom
20. storočia počas americkej prohibície, keď Kaliforčania za alkoholickým
potešením začali vo veľkom chodiť na druhú stranu hranice – do
večného pártymesta Tijuany. Prvýkrát oficiálny recept na Margaritu ako
spojenia tequily, limetky a pár kvapiek likéru Triple sec uverejnil magazín
Esquire vo svojom decembrovom vydaní v roku 1953 a temperamentný drink
odvtedy v bezpočte variácií dobíja svet.
Margarita, Esquire 1953
- 3 cl tequily
- Pár kvapiek pomarančového likéru Triple sec
- Šťava z polovice limetky
- Rez limetky na ozdobu
Okraje tradičného „margarita glass“ na stopke navlhčite limetovou šťavou a obaľte v soli, všetky ingrediencie spojte v šejkri a nalejte na drvený ľad v pohári. Ako pripíjajú Mexičania – Salud!
BETON
Kultové drinky nie sú len doménou latinskej Ameriky, aj my máme svoju
kokteilovú legendu. Nestarnúca kombinácia Becherovky a toniku pritom
nevznikla vôbec náhodou. Beton bol po prvý raz namiešaný pri príležitosti
celosvetovej výstavy Expo ´67 v kanadskom Montreale a zaradil sa tam
k najväčším triumfom československého pavilónu. Jednoduchý drink
s prekvapivo štýlovou chuťou hosťom podávali spolu so špecialitami
českej a slovenskej kuchyne, ktoré žali rovnako mohutný obdiv ako ľudová
cimbalovka clivo notujúca v pozadí. Na úspechy z Expa ´67 si dnes spomenie
už málokto – ale Beton nezabudol nik.
Beton Classic
- 4 cl Becherovka Original
- 15 cl Tonic
- 1 cl citrónová šťava
- Ľad, citrón
Priamo do pohára dajte 3–4 kocky ľadu, Becherovku a dolejte tonikom. Sfinišujte pár kvapkami citrusovej šťavy, plátkami citróna na ozdobu a chutný, moderný drink je na svete. Čaro Betonu je aj v jeho variabilite – pripraviť si ho môžete ako štýlový vysoký kokteil, ale aj v elegantnom nízkom skle ozvláštnený napríklad uhorkou alebo bazalkou, či do džbánu na grilovačku s priateľmi.
GINTONIC
Dnes už by asi nikto nepovedal, že populárny Gintonic bol vynájdený vlastne
ako liek. Miešať sa začal ešte začiatkom 19. storočia v armáde Britskej
Východoindickej spoločnosti, ktorá v tropických regiónoch Indie bojovala
s maláriou. Keďže tonik obsahuje chinín pôsobiaci proti chorobe, vojaci
pili veľmi silný a horký tonik, ktorý si pre lepšiu chuť začali riediť
vodou, cukrom – a aj obľúbeným ginom. Obsah chinínu v dnešnom toniku je
oveľa nižší, jeho chuť je sladšia a z kedysi nutného zla sa tak razom
stal jeden z najobľúbenejších drinkov sveta.
Gin & Tonic
- Beefeater Gin
- Tonik
- 1 cl cukrový sirup
- Osmina limetky na ozdobenie
Zaujímavosťou je, že záväzný recept na pomer ginu a toniku neexistuje – je to len na vašej chuti! Obvyklé dávkovanie je 25–50% ginu v drinku, pričom gin aj tonic len nalejete cez ľad do pohára, ozdobíte limetkou a môžete si pripíjať.