Jozef Milan Rôzne

Primár neurochirurgie Peter Durný medzi top lekármi Slovenska

Na začiatku októbra Hospodárske a Zdravotnícke noviny predstavili Top lekárov na Slovensku. Zo stovky nominovaných lekárov vybrali odborníci 33 najlepších. Primár Neurochirurgickej kliniky ÚNV Ružomberok Peter Durný patrí medzi tých, ktorí získali najviac hlasov.

Ilustračný obrázok k článku Primár neurochirurgie Peter Durný medzi top lekármi Slovenska
Zdroj: Dnes24.sk

Primár Peter Durný poskytol Zravotníckym novinám rozhovor, z ktorého vyberáme:

Čím vás oslovila práve neurochirurgia?

  • Je to samostatný odbor, zaoberá sa diagnostikou a chirurgickým liečením ochorení nervovej sústavy vrátane podporných štruktúr ako lebka, či chrbtica, ale aj iných ochorení, ktoré možno ovplyvniť chirurgickým výkonom. Bola to pre mňa výzva aj preto, že úzko špecializovaných chirurgií nebolo veľa. Neurochirurgia nie je niečo bežné, je tak trochu opradená rúškom tajomstva.

Medicína sa stále užšie špecializuje – z neurochirurgie ste sa začali špecializovať na spondylochirurgiu…

  • Neurochirurgia nie je len o mozgu, ale aj o chrbtici. Pacientov s degeneratívnymi ochoreniami chrbtice, krčných aj driekových segmentov s poruchou zodpovedajúcich nervových štruktúr, kde hlavné zastúpenie majú poškodenia medzistavcových platničiek, je veľmi veľa, dokonca sa mi zdá, že dnes už prevažujú. Sú to civilizačné ochorenia, 90 percent ľudí je počas svojho života konfrontovaných s nejakou epizódou, kedy majú problém, týkajúci sa chrbtice. Samozrejme, nie každého treba operovať, niekomu pomôže konzervatívna nechirurgická liečba, ale u niekoho vyústi problém do takého stavu, že operačná liečba je nevyhnutná.

Čím si ničíme chrbticu?

  • Náš životný štýl je často pre chrbticu pohromou. Kedysi ľudia fyzicky pracovali ešte namáhavejšie, ale robili to pravidelne a svoj pohybový aparát na to mali prispôsobený – vytrénovaný. My veľa sedíme v aute, v kancelári, a potom doma v kresle pri televízore. Tí akčnejší sa dorazia niekde na squashi, či na adrenalínových športoch. Chrbticu nám ničí práve tá nevyváženosť jej zaťaženia. Ak stabilizátory nepracujú správne, potom neudržia chrbticu pokope tak, ako je potrebné. Následne sa ničia platničky, opotrebovávajú medzistavcové kĺby a vznikajú trvalé degeneratívne zmeny. Uvedomelý človek sa o svoj chrbát stará aj vtedy, keď nepociťuje žiadne obtiaže – to je najlepšia prevencia. Tiež platí, že bez aktívneho prístupu zo strany pacienta nie je uspešná liečba možná.

Čo by ste ešte chceli dosiahnuť ako profesionál?

  • To, že sa udržiavame v operáciách chrbtice na špici pomysleného pelotónu, je pre mňa motivujúce a ťahá ma to stále dopredu. Najlepší spôsob, ako predpovedať vývoj v mojom odbore, je tento trend určovať. To je moja filozofia – byť stále tam, kde sa tvorí budúcnosť, vyvíjať a aplikovať nové postupy, byť súčasťou tímu, ktorý uvádza to praktickej medicíny progresívne techniky. Nezabúdam pritom, že každý chirurg musí mať v sebe rovnováhu pokory a odvahy pustiť sa aj do komplikovaných prípadov. Byť empatický k pacientom, citlivý ku tkanivám a zároveň sa rýchlo rozhodovať.

Nie je vám Ružomberok pre taký rozlet malý?

  • Nemyslím si to a posledné roky sú toho dôkazom. Celosvetovo významné spoločnosti majú aj naďalej snahu rozvíjať svoje aktivity aj v regiónoch strednej a východnej Európy. Aj teraz sme zaradení do štúdie, ktorá prebieha len na štyroch top spinálnych pracoviskách na svete. Testujeme nový typ implantátu – naše hodnotenia ovplyvnia jeho ďalší osud. Som členom výskumného tímu, ktorý na celosvetovo najvýznamnejšom sympóziu menej invazívnej spinálnej chirurgie bude tento rok v USA prezentovať vyhodnotenie dlhodobých skúseností v tejto oblasti chirurgie. Na Slovensku našťastie už nie sme izolovaní, sme v kontakte so svetovou špičkou. Nemám dôvod ísť preto do Londýna, aby som bol bližšie k nejakým inovatívnym technológiám, mám ich tu doma.

zdroj: Valér Ferko, riaditeľ komunikačného odboru – hovorca ÚVN

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM