Eva Milanová Kultúra

POZNÁVAJTE LIPTOV: Liptovský starý hrad

Feudálne sídlo postavené v 13.storočí, ktoré bolo zámerne zničené, nájdete nad dedinou Kalameny. Patrí do expozície Liptovského múzea a posledné roky sa o jeho záchranu pokúšajú dobrovoľníci.

Ilustračný obrázok k článku POZNÁVAJTE LIPTOV: Liptovský starý hrad
Foto: Eva Milanová / Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Hrad Liptov alebo Veľký hrad liptovský sa nachádza v Chočských vrchoch v nadmorskej výške 1000 metrov. Za svoje meno vďačí pravdepodobne pôvodnému majiteľovi Ľubota – Ľubtov hrad, pomaďarčením sa zmenil Ľubtov, neskôr na Liptov. Na jeho ruiny sa je možné dostať po značkovanom chodníku z obce Kalameny, od termálneho prameňa do prava. Po hodinke stúpania po žltej značke sa objavia siluety feudálneho sídla.

Prvá písomná zmienka o ňom je z 1262. Pôvodne bol kráľovský a mal chrániť hranice krajiny.

Na začiatku 14. st. patril pravdepodobne Matúšovi Čákovi, v rokoch 1313–1337 zvolenskému kráľovskému županovi, magistrovi Dončovi. Keď sa zvolenská župa rozpadla, stal sa župným sídlom Liptovský hrad, ktorý sa od 1396 uvádza aj prívlastkom Veľký (Magnum catrum, Magnum castrum Liptovience).

Hrad v roku 1441 pravdepodobne obsadili husiti. Možno tak usudzovať z donácie kráľa 1440 a 1441 Ladislavovi Rikolfimu zo Šarišskej Kamenice, kde bola podmienka, že nový majiteľ dá hrad opraviť. Rikolfiho v roku 1445 obvinili zo zbojstva a uväznili. Roku 1447 ho kráľ omilostil s tým, že hrad, ktorý bol centrom lúpežných výprav, zbúra.

Listina z 1453 uvádza už len pusté miesto.

V roku 1459 kráľ Matej Korvín daroval všetky tri liptovské hrady (Likavu, Liptovský Hrádok a Liptovský hrad) a Oravský hrad Petrovi Komorskému, ktorého vymenoval za liptovského a oravského župana. Komorovský sa však pridal k odbojnej šľachte, sympatizujúcej s poľskými kráľmi. Matej Korvín, po uzavretí spišskonovoveského mieru v roku 1474 s poľským kráľom Vladislavom Jagelovským, Komorovskému majetky odňal a budovy i hradby Liptovského hradu dal zdemolovať až po základy.

Foto: Eva Milanová / Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

DNEŠOK A CASTRUM LIPTOV

V rokoch 1975 až 1987 sa uskutočnil archeologický výskum a odkryté základy budov sa zakonzervovali. Zostaky hradu s pohnutým osudom sú toho času expozíciou Liptovského múzea. Pre verejnosť sú prístupné zvyšky odkrytej architektúry po stavebno-konzervátorskych úpravách na základe archeologického výskumu. Veľká vďaka patrí nadšencom z Liptovskej Sielnice a Kalamien, ktorí vytvorili občianske združenie (OZ) Castrum Liptov a starajú sa o tento kus histórie.

„O hrad Liptov sa ako dobrovoľníci staráme už približne štyri roky. Každý rok tam niekoľkokrát kosíme, v minulosti sa nám podarilo získať aj sponzorské príspevky na vybudovanie drevených premostení, lavičiek a podobne,“ vysvetlil pre TASR predseda OZ Juraj Lovich. Hrad je však podľa neho v ruinálnom stave a postupne sa rozpadá. Potrebná by bola komplexná obnova. „Potrebujeme zistiť, aké opravy môžeme na hrade vykonať. Je tu napríklad vyhňa, ktorú by sme veľmi radi obnovili,“ dodáva Lovich.

Odporúčame toto starobylé miesto na jesennú vychádzku.

Zdroj: liptov.sk a TASR

POZNÁVAJTE LIPTOV: Liptovský starý hrad
18
Galéria
Foto: Eva Milanová / Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM