Ivana Milanová Správy Samospráva

Od nedele čakajú cestujúcich zmeny: Je ťažké vyhovieť každému

Nové cestovné poriadky začnú platiť už túto nedeľu 11. decembra 2016. V rámci prímestskej autobusovej dopravy dôjde aj tento rok k zmenám, ktoré zlepšia nadväznosť medzi jednotlivými druhmi verejnej dopravy a rozšíria dopravnú obsluhu o nové spoje a zastávky.

Ilustračný obrázok k článku Od nedele čakajú cestujúcich zmeny: Je ťažké vyhovieť každému
Zdroj: ŽSK

Žilinský kraj si objednáva u zmluvných dopravcov SAD Žilina a ARRIVA Liorbus prímestskú autobusovú dopravu na 218 linkách pre 313 obcí a miest a zmeny sa tak dotknú všetkých župných regiónov. Podľa predsedu ŽSK Juraja Blanára chce kraj vytvoriť pre cestujúcich čo najpohodlnejšie a najideálnejšie riešenia. Nie vždy je to však možné.

„Pri takom počte spojov a počte obyvateľov, ktorí autobusy využívajú na prepravu do práce, školy alebo zdravotníckych zariadení, je veľmi ťažké vyhovieť každému. Naši odborníci sa snažia ale odchody i príchody nastaviť čo najlepšie, aby nadväzovali na vlaky, pracovné zmeny v podnikoch a odchádzali z väčších miest aj po deviatej hodine večer, kedy končia pracovníci viacerých predajní v obchodných centrách,“ vysvetlil žilinský župan.

Na Orave od pondelka začne premávať ďalší posilový spoj o 5:40 h na linke Dolný Kubín – Banská Bystrica, ktorý začali vo väčšej miere využívať predovšetkým študenti. Zlepší sa tiež obslužnosť obcí na trase Dolný Kubín – Trstená, kde pribudne osem nových zastávok.

Liptovské zmeny uvítajú cestujúci prímestskej linky z Demänovskej doliny do Liptovského Mikuláša. Spoj sa z 11-tej hodiny posúva na 11:05 h tak, aby ostal zachovaný prestup na vlak. Autobus z Dolného Kubína do Ružomberka o 22:15 h bude po novom vyrážať už zo zastávky Dolný Kubín Mokraď, autoservis.

„Úpravy cestovných poriadkov realizujeme každý rok, a to po vzájomných rokovaniach ako s autobusovými, tak železničnými dopravcami. Diskutujeme vždy aj s predstaviteľmi obcí a miest a pripomienky zasielajú i samotní cestujúci, čo je pre nás veľmi dobrá spätná väzba,“ priblížil celý proces riaditeľ odboru dopravy ŽSK I. Mokrý.

Zdroj: ŽSK
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM