Jozef Milan Rôzne

Mladí architekti rázne: Hypernova dole, Žofiu treba obnoviť

Pred dvomi týždňami sa na Mestskom úrade uskutočnila ďalšia zo študentských prezentácií na tému „potenciál pamiatkovej obnovy Kaštieľa sv. Žofie“. Študentov z Fakulty architektúry STU Bratislava si prišlo vypočuť niekoľko občanov mesta, domácich architektov a dvaja poslanci MsZ.

Ilustračný obrázok k článku Mladí architekti rázne: Hypernova dole, Žofiu treba obnoviť
Foto: Jozef Milan

So študentmi z rôznych univerzít spolupracuje Útvar hlavného architekta Mestského úradu v Ružomberku už tretí rok. „Celý projekt sme nazvali trochu nadsadene "Ružomberok Little big Changes“, podľa známejšieho „Slovakia Litle big Country“. V minulosti sme sa už venovali potenciálu rozvoja liskovského letiska, potenciálu obnovy koľajovej dopravy Ružomberok – Korytnica, urbanizácii areálu SOLO, revitalizácii centra mesta, železničnému a autobusovému terminálu a jeho prepojeniu na mesto," informoval Pavol Šrankota, ktorý prezentáciu moderoval.

Kaštieľ sv. Žofie

„Na fakulte boli zostavené dvojčlenné skupiny, ktoré uplatnili štyri rôzne pamiatkové prístupy,“ povedala Ružomberčanka Zuzana Ondrejková, vedúca študentských prác na FA STU. Študenti sa venovali obnove stavu kaštieľa okrem obchodného centra, nakoľko skelet s opláštením je montovateľná konštrukcia a je známe, že obchodné reťazce po čase migrujú (tento typ stavieb sa označuje aj ako dočasná architektúra). Študenti sa teda návrhu zhostili spôsobom demontovania obchodného centra a vybudovaním oddychovej zelene v okolí kaštieľa. Ako funkčnú náplň obnoveného kaštieľa študenti navrhli centrum turizmu alebo prezentácie folklóru, divadla či výstavisko.

Hudba budúcnosti

Plagáty s návrhmi sú vystavené na mestskom úrade na prízemí. Súčasťou prezentácie je aj anketa, ktorá by mala byť prístupná elektronicky.„Celý zámer sa pohybuje zatiaľ len v rovine úvah, bez reálneho investora. Našim cieľom je zistiť všeobecné povedomie a názory obyvateľov tak, aby mesto malo podklad pre ďalšie dlhodobé rozhodovanie,“ vysvetľuje Pavol Šrankota. S obnovou tohto územia úzko súvisí aj revitalizácia priľahlej opustenej nemocnice a tiež západnej časti kasární, ktoré by mali byť v budúcnosti zapojené do štruktúry mesta. Nepredpokladá sa, že sa tieto predstavy zrealizujú v horizonte kratšom ako 10 –15 rokov, pretože mesto má stále nedoriešené územia, ešte v rámci samotnej centrálnej mestskej zóny. Pracovník mesta však dúfa, že aj tieto práce pozitívne prispejú k pokojnému a rozumnému rozvoju mesta.

Zdroj: MsÚ RK, Pavol Šrankota; ilustračné foto: rk24;

Projekty obnovy sv.Žofie
8
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM