Ivana Milanová Správy Samospráva

Mesto obnovuje pamätník Štefana Náhalku

Bol prvým rektorom Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme. Stal sa terčom komunistickej polície, ktorá mu dlho nedala pokoj. V rokoch 1942-45 bol kaplánom a administrátorom fary v Ružomberku.

Ilustračný obrázok k článku Mesto obnovuje pamätník Štefana Náhalku
Zdroj: Mesto Ružomberok

Jeho pôsobenie v našom meste pripomína pamätná tabula, umiestnená pôvodne na budove Celprojektu na Bernolákovej (v súčasnosti objekt Tatra Café). Inštaloval ju tam Miestny odbor Matice slovenskej v roku 1991. „Je však poznačená zubom času. Predsa len, odvtedy uplynulo 25 rokov. A keďže si v tomto roku pripomíname 100. výročie narodenia tejto významnej osobnosti, rozhodli sme sa priložiť ruku k dielu a prispieť na obnovu tabule," povedal Martin Hromada z mestského úradu.

Mesto prispelo na rekonštrukciu spomienkovej tabule sumou tisíc eur. S iniciatívou vyšli pred časom poslanci mestského zastupiteľstva Patrik Habo a Karol Javorka, ktorí sa rovnako podieľajú na jej obnove. „Okrem toho bude súčasťou spomienky na Štefana Náhalku aj vedecká konferencia s podtitulom Perla slovenského kňazstva, ktorá sa na jeho počesť uskutoční na Katolíckej univerzite 7. a 8. novembra," doplnil Hromada.

Msgr. Štefan Náhalka sa narodil 16. marca 1916 v Liptovskej Tepličke. Bol zakladajúcim členom Spolku slovenských spisovateľov a umelcov v Clevelande. Okrem toho bol aj filozofom, teológom, pedagógom, univerzitným profesorom, spisovateľom, editorom, novinárom, historikom. Zomrel 6. marca 1975 v Ríme.

Zdroj: TASR

Navštevoval gymnázium v Levoči, teológiu študoval v Ríme. Za kňaza bol vysvätený v roku 1942, doktorát teológie získal v roku 1944 v Bratislave. Sústredil okolo seba elitu katolíckeho duchovenstva v slovenskom exile. Vďaka nemu vyšli desiatky publikácií, prispieval do slovenských, ale aj cudzojazyčných časopisov, napr. do Osservatore Romano. Za svoj príkladný kňazský život, aj za jeho dielo, mu pápež Pavol VI. udelil 14. augusta 1973 titul monsignora.

Zdroj: Mesto Ružomberok
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM