Tlačové správy

ŠOKUJÚCA štatistika: Cigarety si bez problémov kúpi každé TRETIE dieťa!

Budúci pondelok 20. novembra je Medzinárodný deň bez fajčenia. Pri tejto príležitosti sú známe aj štatistické údaje, ako to vyzerá na Slovensku s fajčením detí a mladistvých.

Ilustračný obrázok k článku ŠOKUJÚCA štatistika: Cigarety si bez problémov kúpi každé TRETIE dieťa!
Zdroj: shutterstock.com

Chcú sa podobať dospelým, zapadnúť do partie či jednoducho byť IN. Reč je o deťoch a tínedžeroch, ktorí sa už v skorom veku dostávajú k cigaretám a ich modernejším verziám.

Fajčia už deti

S novými typmi výrobkov s obsahom tabaku a nikotínu, ako sú napríklad e-cigarety, a tiež s rozširujúcou sa sieťou predajcov, ktorí tieto výrobky ponúkajú, rastie aj riziko, že sa k nim dostanú deti a mladiství.

Fajčenie a iné formy konzumácie tabaku a nikotínu sa považujú za jednu z hlavných príčin chorobnosti a predčasnej úmrtnosti, ktorej sa dá predchádzať. Až 90 % tvrdých dospelých fajčiarov začalo fajčiť už v tínedžerskom ve­ku.

„Deti sa k týmto výrobkom dostanú predovšetkým cez priateľov alebo im ich niekto ponúkne. Tretí najčastejší dôvod, ako sa deti a tínedžeri dostavajú k cigaretám a tabakovým výrobkom určeným na fajčenie je, že si ich vedia priamo kúpiť v obchode, trafike, na čerpačkách a v iných obchodoch. Dotazovaní neplnoletí mladí ľudia dokonca uviedli, že vo viac ako v polovici prípadov im bez problémov predali klasické cigarety, e-cigarety, zahrievaný tabak, či nikotínové vrecúška, ak si daný výrobok chceli kúpiť,“ predstavuje výsledky prieskumu Martin Slosiarik, sociológ z agentúry FOCUS.

Od cigariet k iným drogám

„Mladý človek navyše často fajčí pod vplyvom rovesníkov, v ich spoločnosti, v partii, a v tomto prostredí sa môžu vyskytovať aj iné drogy, napr. alkohol, marihuana, alebo iný spôsob konzumácie nikotínu, pri ktorom je ešte rýchlejšia cesta k závislosti ako pri klasickom fajčení. Napríklad čoraz populárnejšie nikotínové vrecúška majú omnoho vyšší obsah nikotínu, ako klasické cigarety. Bežná cigareta obsahuje asi 8 mg nikotínu, beztabakové vrecúško obsahuje 20 mg, tabakové neraz aj viac. Z toho vyplýva, že má silný stimulačný a psychoaktívny účinok, a vyšší adiktívny potenciál v porovnaní s klasickou cigaretou,“ upozorňuje Zuzana Kamendy, odborníčka na závislosti z Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave.

Veľkým problémom sú podľa odborníkov aj elektronické cigarety, ktoré mnohí predajcovia ani nepovažujú za zdroj nikotínu, a preto ich bez akejkoľvek prekážky predajú aj deťom a mladistvým.

Každé tretie dieťa

Potvrdila to aj pravidelná kontrola dodržiavania zákazu predaja tabakových výrobkov osobám mladším ako 18 rokov, ktorú toto leto vykonala Slovenská obchodná inšpekcia. Výsledky kontrol ukázali, že niektorý z týchto výrobkov si dokázalo kúpiť každé 3. dieťa.

SOI na prelome leta v spolupráci s iniciatívou Na veku záleží zrealizovala spolu 677 kontrol. Figuranti v dvoch vekových kategóriách, 11 – 14 rokov a 15 – 17 rokov, sa pod dohľadom kontrolórov snažili kúpiť cigarety, výrobky určené na fajčenie, ktoré neobsahujú tabak, bezdymové tabakové výrobky a elektronické cigarety v rôznych typoch predajných jednotiek.

Okrem tradičných obchodov s potravinami, trafík, čerpacích staníc, nákupných centier a gastro prevádzok sa po novom zamerala aj na elektroobchody, obchody s rozličným tovarom a predaj cez internet.

Na tínedžerov nefungujú zákazy

Tínedžeri podľa prieskumov, ale aj skúseností pedagógov fajčenie nevidia ako problém a nevnímajú ani to, že škodí ich zdraviu. Považujú ho za cool a je súčasťou života v partii.

Častým dôvodom, prečo fajčia, je stres, ktorý si cigaretami kompenzujú.

„Vidíme aj my, že študenti fajčia a v poslednom období viditeľne viac elektronické cigarety, i nikotínové vrecúška. Je to problém, ku ktorému sa snažíme pristupovať inak,“ hovorí Peter Guldan, stredoškolský pedagóg zo SOŠ Masmediálnych a informačných štúdií v Bratislave, ktorý je zároveň jeden zo spolutvorcov inovatívneho preventívneho projektu H3KNISA, podľa odporúčaní Európskej komisie.

H3KNISA pripravovala iniciatíva Na veku záleží niekoľko mesiacov s pedagógmi, odborníkmi na závislosti, influencermi, mladými ľuďmi a špecialistami na komunikáciu.

„Z každodennej praxe s mladými vieme, že na nich nefungujú príkazy, zákazy, mentorovanie, ani ohľadom fajčenia. Fajčia a skúšajú fajčenie. Študenti však radi diskutujú, debatujú v malých komunitách, počúvajú a akceptujú prirodzené autority a ľudí, ideálne z ich generácie, ktorí už niečo dosiahli,“ vysvetľuje koncepciu projektu Peter Guldan.

H3KNISA v školách je deň bez vyučovania plný zaujímavých workshopov v malých skupinkách študentov, s inšpiratívnymi spíkrami, ku ktorým dnešná generácia študentov vzhliada a sú pre nich prirodzenými autoritami či motivátormi.

Od jeho štartu v roku 2021, kedy iniciatíva zorganizovala prvý workshop práve na SOŠ MIŠ v Bratislave, lektori motivovali mladých na desiatkach škôl po celom Slovensku. Dnes si už školy vedia workshopy zrealizovať vo vlastnej réžii, samozrejme s organizačnou a finančnou podporou Na veku záleží. Stačí sa prihlásiť na stránke www.h3knisa.sk.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Zdroj: shutterstock
Zdroj: Na veku záleží
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM