Eva Lacová Rôzne

Renomovaný martinský gynekológ Peter Krajkovič: Aké sú najčastejšie ženské problémy?

S akými problémami prichádzajú najčastejšie ženy do gynekologickej ambulancie? A prečo je dôležité nepodceňovať preventívne vyšetrenia u gynekológa? Odpovede nám poskytol Peter Krajkovič, vedúci lekár Sanatória Helios v Martine.

Ilustračný obrázok k článku Renomovaný martinský gynekológ Peter Krajkovič: Aké sú najčastejšie ženské problémy?
Zdroj: Dnes24.sk

Peter Krajkovič pôsobil v rokoch 1999 – 2005 ako pôrodník na Gynekologicko – pôrodníckej klinike Univerzitnej nemocnice v Martine. Od roku 2005 je súčasťou tímu v Sanatóriu Helios v Martine, kde začínal ako gynekológ. Od roku 2007 je v Heliose vedúcim lekárom.

Prvoradá je prevencia

Podľa Krajkoviča sú problémy, ktoré nútia ženu vyhľadať pomoc gynekológa rôznorodé. Je všeobecne známe, že sa odporúča preventívne gynekologické vyšetrenie u gynekológa jeden krát ročne.

Preventívne gynekologické vyšetrenie zahŕňa gynekologické vyšetrenie zrkadlami a palpačné vyšetrenie, odber onkocytológie, gynekologický ultrazvuk a vyšetrenie prsníkov / ultrazvuk, mamografia/. Vhodné je začať s preventívnymi prehliadkami od začiatku pohlavného života alebo od 18 rokov“, prízvukuje Krajkovič.

Preventívne prehliadky dokážu podľa Krajkoviča odhaliť hormonálne poruchy, včasné gynekologické ochorenia a hlavne začiatočné štádiá nádorových ochorení. Okrem preventívnych gynekologických prehliadok je odporučené preventívne sledovanie tehotnej ženy počas celého tehotenstva. Mimo preventívnych prehliadok žena vyhľadá gynekológa pre náhly alebo dlhodobý problém.

Diskomfort v podobe svrbenia a pálenia

Náhle problémy sú silné krvácanie, bolesti podbruška alebo v pošve, akútny gynekologický zápal, poranenie rodidiel,“ informuje Krajkovič. Jedným z najčastejších problémov je svrbenie a pálenie v pošve, často spojené s pálením pri močení, eventuálne s bolesťami podbruška.

Najčastejším vyvolávateľom týchto ťažkostí je kvasinková infekcia pošvy vyvolaná hubami Candida. Prejavuje sa pálením na vstupe do pošvy a v pošve, tvarohovým bielym až žltobielym výtokom. Ženy sú rôzne citlivé na túto infekciu, niektoré to nemajú počas celého života, u niektorých sa objavuje pravidelne niekoľko krát do roka.“

Rizikových faktorov pre výskyt spomínaných problémov je viac. Podľa Krajkoviča nimi môžu byť tehotenstvo, cukrovka, prehnaná hygiena pošvy, niekedy nevhodný spôsob pohlavného života a ďalšie faktory. „Iné vaginálne infekcie sú spôsobované baktériami, chlamýdiami, trichomonádami a inými pôvodcami. Dnes už vidíme veľmi zriedkavo infekcie spôsobované všou lonovou a svrabovú infekciu,“ spresňuje.

Bolesti podbruška a krvácanie

Druhú veľkú skupinu tvoria akútne bolesti podbruška a krvácanie. V tejto skupine sú aj niektoré život ohrozujúce stavy a preto vyšetrenie pri týchto ťažkostiach je podľa Krajkoviča veľmi dôležité.

Patria tu krvácanie v tehotenstve, mimomaternicové tehotenstvo, silné infekcie v malej panve, prasknutie cysty, priškrtenie niektorého orgánu a mnohé iné ochorenia. Mimomaternicové tehotenstvo nie je až tak zriedkavé ako sa všeobecne považuje a v minulosti viedlo k životohrozujúcemu krvácaniu do brušnej dutiny. Zlepšenou diagnostikou je možné zachytiť ochorenie ešte pred prasknutím vajíčkovodu a operačne stav vyriešiť. Tieto ochorenia vedú často k následnej potrebnej hospitalizácii ženy,“ dodáva.

Problémy s menštruáciou i snaha otehotnieť

Dlhodobé problémy, ktoré nútia ženu vyhľadať pomoc gynekológa sú nepravidelnosti menštruácie, dlhodobé bolesti, problémy s močením, pohlavným životom, prechodové ťažkostí a mnohé iné. Samostatnou kapitolou je podľa gynekológa snaha otehotnieť, ktorá zahŕňa celé spektrum vyšetrení u oboch partnerov, je dlhodobá a obsahuje liečbu až po cyklus umelého oplodnenia (IVF).

Menštruácia môže byť zmenená v sile krvácania, dĺžke intervalu medzi menštruáciami, špinením mimo menštruácie alebo úplným chýbaním menštruácie. Jedným z najčastejších vyvolávateľov dlhodobých bolestí u žien je endometrióza. Vyskytuje sa iba u žien, je to ochorenie, kedy sliznica z maternice je uložená na inom mieste v tele. Rastom ložísk vyvoláva bolesti, lokálne dráždi a produkuje látky, ktoré ovplyvňujú okolité orgány a takisto znižuje aj šancu na otehotnenie,“ informuje.

Endometrióza je civilizačné ochorenie, jej výskyt postupne stúpa, nie je známa presná príčina a ani vyvolávacie faktory ochorenia. „Liečba je veľmi komplikovaná, zahŕňa operačnú, hormonálnu liečbu, liečbu sterility. Je to dlhodobé ochorenie, ktoré u niektorých žien výrazne znižuje kvalitu života,“ prízvukuje Krajkovič.

Výnimkou nie sú ani onkologické ochorenia

Najviac stresujúca je podľa neho liečba onkologických ochorení v gynekológii. „Nádorové ochorenia krčka, dutiny maternice a prsníka sú jedny z najčastejších u žien a preto aj prevencia a preventívne vyšetrenia u gynekológa majú veľký význam,“ dodal na záver.

Foto: Sanatórium Helios

Čítajte tiež: Nechtový dizajn je pre ňu všetkým: Martinčanka Anika nám prezradila, čo sa aktuálne (ne)nosí!

Centrum asistovanej reprodukcie Helios v Martine
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM