Tlačové správy

Mariana Páleníková: Budem primátorka na 100%

Komunálne voľby sú už 10. novembra. V Žiari nad Hronom volebná komisia zaregistrovala dvoch uchádzačov o post primátora. Oslovili sme Marianu Páleníkovú.

Ilustračný obrázok k článku Mariana Páleníková: Budem primátorka na 100%
Zdroj: Mariana Páleníková

Sama ste boli súčasťou vedenia mesta v Žiari nad Hronom niekoľko rokov. Prečo sa chcete vrátiť, a rovno na primátorský post?
Prednostkou mestského úradu som bola 12 rokov. Neviem, či si to uvedomujete, ale prednosta úradu má obmedzené kompetencie. Vo svojej podstate je manažérom činnosti úradu a vykonávačom príkazov. Ten, kto v skutočnosti mesto riadi, je primátor a mestské zastupiteľstvo. Funkciu prednostky som si odskúšala aj v inom meste a dospela som k presvedčeniu, že už nechcem byť len tá, ktorá plní príkazy. Chcem byť tá, ktorá prichádza s víziami, udáva smer, ale zároveň zostáva človekom.

Som v politike už dosť dlho, uvedomujem si jej nástrahy. Viem však, že sa to dá stále robiť pre ľudí, ľudsky, a odolávať tlakom, ktorým sa človek v tejto funkcii nevyhne.

Niekoľko rokov ste pracovali spolu s Petrom Antalom. Nevidíte v tom napätie?
Možno si to už málokto pamätá, ale Ivan Černaj bol ten, kto odporučil Petra Antala na post primátora. Najprv sme si s p. Antalom rozumeli, no potom sa ukázali isté názorové rozdiely, o ktorých teraz nechcem hovoriť, pretože chcem svoju predvolebnú kampaň viesť korektne.

Skúste byť konkrétnejšia. V čom nastal konflikt medzi Vami a Petrom Antalom?
Začnem obšírnejšie. Ako náhle som spustila svoju predvolebnú kampaň na sociálnej sieti, bola som naozaj prekvapená, akých reakcií sú niektorí ľudia schopní. Neriešila som nič závažné, uverejňovala som napríklad pohľadnice starého Žiaru, napriek tomu som zaznamenala niekoľko útočných reakcií. Otvorene priznávam, že na to som nebola pripravená.

Objavili sa reakcie, v ktorých ľudia porovnávali moju prácu, keď som pôsobila ako prednostka mestského úradu, s prácou súčasného primátora. Tak, ako som už uviedla, ide o odlišnú prácu a ak niekto chce porovnávať musel by moju činnosť na mestskom úrade porovnávať s prácou súčasného prednostu, ináč porovnáva neporovnateľné.

Uvedomila som si, že v niektorých ľuďoch je veľmi veľa zla. Viem, že sa mi niekto možno bude smiať, ale ako primátorka by som chcela docieliť, aby ľudia aspoň v našom malom, peknom meste necítili zášť a našli spoločnú reč vo veciach, ktoré by nás mohli spojiť.

Čo tým chcete povedať?
Nechcem byť zlá, ale zacitujem klasika: ,,Je niečo zhnité v štáte Dánskom…“

Narážate teraz na kúpu kaštieľa?
Pokojne môžeme zostať aj pri tomto príklade. Proti kúpe kaštieľa nemám nič. Je to dobrá myšlienka, pretože Žiarčania si to zaslúžia. Mám ale výhrady proti tomu, ako sa táto kúpa realizovala. O tom som ale viac písala vo svojom blogu.

Je ešte niečo, čo by ste urobili na mieste Petra Antala podľa Vás lepšie?
Som manažér a motivátor. Viem zniesť kritiku a každému problému sa snažím nájsť riešenie. Myslím, že primátor mesta by mal predovšetkým veľa počúvať a rozprávať sa s obyvateľmi o ich potrebách a predstavách. To je možné vtedy, ak celý svoj pracovný a veľkú časť voľného času trávi v Žiari nad Hronom a tým myslím, že by v ňom mal i bývať, a nie v satelitnej obci, ako väčšina súčasného vedenia mesta. Viem, že žijeme v dobe informačných technológií, ale aj napriek tomu si myslím, že priama komunikácia medzi obyvateľmi má najväčší význam a je najúprimnejšia, lebo človeku do očí sa odpovedá ťažšie, ako na webe.

Aké sú Vaše konkrétne plány pre mesto Žiar nad Hronom?
Žijeme v dobe ekonomickej konjunkcie, keď sa darí svetovej ekonomike, logicky sa darí aj mestu. Zamestnaní sú takmer všetci tí, ktorí chcú pracovať. Sami to vidíte napríklad v našich supermarketoch, aké si domov ľudia nesú nákupy. Nemyslím si, že by ľudia strádali základné potreby. Čo však považujem za veľký nedostatok, je fakt, že mladí ľudia nemajú v Žiari kde bývať.

Berú si drahé hypotéky aby zaplatili tehlové byty v centre. Pritom prioritou mesta by mala byť výstavba bytov pre mladých, aby ich mesto zastabilizovalo a nemali potrebu hľadať finančne dostupnejšie bývanie v okolitých obciach. Týmto by sa mesto omladilo, nabralo by nový dych, pribudlo by ešte viac detí a mesto by malo dušu.

To je však len jedna z mála vecí, ktorú chcem zlepšiť. Celý môj volebný program nájdete na mojej webovej stránke www.marianapalenikova.sk, ďalšie informácie aj na mojom fb.

Na záver by som chcela vyzvať všetkých, nielen mojich priaznivcov, aby k tohtoročným komunálnym voľbám prišli. Pre budúceho primátora, nech to z nás dvoch bude ktokoľvek, je veľmi dôležité, aby sa volieb zúčastnilo čo najviac ľudí. Pretože po voľbách bude mať budúci primátor jednoducho širší mandát a môže tak svoje vízie napĺňať s väčším nadšením.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Mariana Páleníková
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM