Známy liptovskomikulášsky barista odhalil tajomstvá kávy: Cold brew, či kávočaj v horúčavách osviežia!
Denno-denne ju pijete, zamýšľali ste sa však odkiaľ pochádza a ako rôzne sa dá pripraviť? Zaujimavé recepty na studenú kávu, či kávočaj od známeho liptovskomikulášskeho milovníka kávy, baristu Mareka Benikovského určite v horúčavách potešia.
NAJ(kávovejšia) zaujimavosť
Zamysleli ste sa niekedy, keď ste si vychutnávali šálku voňavej kávy, odkiaľ sa k vám dostala? Málokto vie, že káva je ovocie. Podľa odborníka na kávu Mareka Benikovského rastie káva na kríkoch, ktoré kvitnú do malých bielych kvietkov. Po opadnutí kvietku sa vytvára tzv. kávová čerešňa, ktorá je vzhľadom aj stavbou podobná tej našej. „Keď je červená (dozretá) prichádza obdobie zberu. Jej dužina a kôstky sa oddeľujú. Kôstky sú kávové zrnká, ktoré sa následne v pražiarňach pražia. Dužina sa nevyhadzuje, ale jej časť sa používa na hnojenie a zvyšok sa suší na slnku,“ vysvetlil Benikovský.
Studená, či teplá?
Káva podľa Benikovského organizmus nikdy nezaťaží, musí byť len správne pripravená. Najvhodnejšia príprava doma je v kávovare, kedy sa nevyluhuje také veľké množstvo škodlivých látok, ako pri zalievaní horúcou vodou z konvice. Ak zvažujete, či je lepšie v horúčavách piť teplú, alebo studenú kávu, máte možnosť výberu.
„Aj ľudia v tropických oblastiach si doprajú radšej teplý nápoj ako niečo studené, pretože by ich to vysililo a telo by si aj tak ohrievalo nápoj, ktorý vypili. Pre telo je teda prospešnejšia teplá káva, ale samozrejme v tropických horúčavách niekedy ľudia nechcú piť umelý kofeín z vychladených energeťákov. Môžu si takto dopriať verziu pri ktorej sa najemno namletá káva zalieva studenou vodou,“ dodal.
COLD BREW
Ak vás oslovila myšienka chladenej kávy, nasledujúci recept, ktorý si pre vás barista Marek pripravil je práve pre vás. Spôsob, kedy sa káva pripravuje studená sa nazýva cold brew. „Určite si to nepredstavujte tak, že si uvaríte kávu, ktorú necháte vychladnúť a potom ju vypijete. Káva je pri príprave extrahovaná studenou vodou, približne 12 hodín. Pre organizmus je veľmi prospešná, pretože sa pri príprave vyhneme lúhovaniu trieslovín, či dechtu, ako je tomu pri zalievanej káve,“ opísal Benikovský. Podľa neho sa tieto látky v studenej vode uvoľňujú v nižšom rozsahu. A navyše, ak použijete prémiovú kávu s kyslejším nádychom, vznikne veľmi osviežujúci nápoj.
Kávočaj
Ak radi ochutnávate netradičné chute a nápoje, ktoré nie sú v našich zemepisných šírkach bežné, zaujime vás aj kávový čaj. Ako sme už spomínali, kávové zrnká sú kôstkou ovocia. Dužina, ktorá ostane ako zvyšok sa nevyhadzuje, ale používa sa na hnojenie, či usuší sa na slnku. „Pri zaliatí horúcou vodou sa vyluhuje veľmi príjemná, kyslá, osviežujúca chuť pripomínajúca šípkový čaj s nádychom medu. Tento kávočaj je možné podávať aj po schladení v studenom stave s ľadom a kolieskom limetky,“ uzavrel.
Ak ste práve uvažovali, čím sa schladíte, skúste si doma pripraviť jednoduché kávove nápoje a dajte nám vedieť, či sa podarili a ako vám chutili :)
Čítajte tiež: