Vyspovedali sme juniorského majstra Európy v kulturistike Erika Halašku
Kulturistický oddiel VTJ Technika Liptovský Mikuláš má ďalšieho majstra Európy. V španielskej Santa Susanne sa ním na šampionáte juniorov stal 19-ročný Erik Halaška z Nitrianskeho Rudna. Zverencovi trénera Ľubomíra Hečka sme položili niekoľko otázok.

Erik Halaška, majster Európy. Ako to rezonuje v tvojich
ušiach?
Fantasticky. Keď som začínal diétu v kútiku duše som dúfal, že sa mi to
podarí. No a keď sa vám tento cieľ splní, tak pol roka prípravy na
súťaž sa vám v okamihu zdá ako najlepšie strávený čas, aj keď vás to
stálo veľa námahy, nervov a taktiež financií. Tento pocit je na
nezaplatenie a je o to cennejší, keď som prvým slovenským juniorom, ktorý
zvíťazil v klasickej kulturistike na medzinárodnej súťaži. Tento
prívlastok mi už nikto nezoberie, ako aj titul a to je na tom to
najkrajšie.
Rozprávali sme sa tesne po slovenskom šampionáte, ktorý si
vyhral. Vtedy sme moc nahlas o medaile z ME nehovorili, nakoniec je z toho
zlato. To znie ako z rozprávky?
Presne tak. Čím je súťaž bližšie a bližšie, človek nechce mať
zbytočne veľké ambície, aby nebol sklamaný, v prípade že by neuspel.
Takto som to prežíval aj ja, a keď som vtedy tvrdil, že by som bol
šťastný, ak sa vrátim späť aj s 3. miestom, myslel som to vážne. To,
že sa podarila forma a stal som sa víťazom bolo pre mnohých prekvapením.
Mám 19 rokov, nikto o mne dokopy nič nevedel, keďže som len prvý rok
juniorom a o to, to bolo väčšie prekvapenie. Som veľmi šťastný, že sa
môj 1. reprezentačný štart vydaril nad očakávania, tak ako moje, tak
i ostatných.
Ako si sa cítil pred odchodom do Španielska? Cítil si, že si
v TOP forme?
Pred odchodom do Španielska som mal veľmi náročné obdobie, povedal by som,
že priam zlomové. Bola to najnáročnejšia fáza. Hneď po súťaži
Mozoláni Classic, kde som mal povinnú účasť ako reprezentant, som musel
okamžite prestať prijímať všetky cukry, a to aj zo zeleniny. Konzumoval som
len mäso pripravované na vode, a keď sa do toho pridá ranné kardio a
večerný tréning, nie je to žiadna zábava. No moje nadšenie z toho, že
už len týždeň trápenia a diéta sa skončí, ako aj fakt, že idem do
Španielska ma doslova psychicky nakopli a do tréningu som dával svoje
maximum. To, či budem mať formu alebo nie, som neriešil. Viem, že kým
počúvam trénera, forma bude vždy, a na to som sa spoliehal.
Kedy si si prvýkrát uvedomil, že by si mohol dosiahnuť až na
úplný vrchol? Boli ohlasy z hľadiska, že je to naozaj také
dobré?
Po semifinále som mal zmiešané pocity . Nevedel som, ako som vyzeral, nevidel
som súperov, tak som sa nevedel až tak dobre ohodnotiť. V noci, keď som sa
pripojil na wifi a sledoval som fotky zo semifinále, cítil som, že môžem
byt aj prvý, preto som už na ďalší deň dal do finále všetko, ale
predovšetkým som si ho poriadne užil. Tušil som, že medaila bude, a teda
môj cieľ, s ktorým som do Španielska odchádzal bude naplnený.
Opíš nám prvé sekundy po tom, ako si sa dozvedel, že si majstrom
Európy.
Prvé, čo mi prešlo mysľou bolo: „To je už koniec?“ Nemohol som uveriť,
že tak dlhé obdobie striktnej stravy, každodenného tréningu tou chvíľou
jednoducho končí. Potom som si spomenul na ľudí, ktorí prípravu
prežívali spolu so mnou a uvedomil som si, akú budú mať obrovskú radosť.
To, keď môžem spraviť niekomu radosť je pre mňa asi najkrajší pocit a
vedel som, že moja rodina a tréner sa doma na Slovensku radujú minimálne
tak, ako ja a to bol perfektný pocit.
Si majster Slovenska, Európy, chýba ti už len svet. Čo
s tým?
Priznám sa, že prípravu na majstrovstvá sveta som začal zvažovať už po
skončení súťaže. Úspech v Santa Susanne ma správne nakopol a momentálne
premýšľam len nad tým, ako sa ešte zlepšiť a zaznamenať čo najlepší
výsledok na ďalšej súťaži. Keby to mali byť majstrovstvá sveta, bolo by
to úžasné. Avšak veľa záleží i od toho, čí sa mi podarí nájsť
nejakého sponzora resp. niekoho, kto by mi pomohol v príprave, pretože
ťahať to opäť z vlastného vrecka je veľmi náročné. Sponzora doteraz
nemám, teda všetko si financujem sám za výraznej pomoci rodiny, a keďže
majstrovstvá sveta sú už v októbri v Mongolsku, príprava, ktorá je
skutočne finančne náročná by začala pomerne skoro.
Aký je tvoj ďalší plán do najbližšieho obdobia? Čo ťa
čaká?
Mal som v pláne dať si od všetkého aspoň týždeň prestávku, ale keďže
majstrovstvá sveta sú už v októbri a chuť vrátiť sa do posilňovne bola
veľká, tak moje kroky už v deň môjho návratu na Slovensko viedli do
posilňovne. Pomaličky sa vraciam do starého tempa, ale ešte si doprajem
jedlo, ktoré bolo pre mňa počas diéty tabu. Všetko toto už ale pomaly
musí skončiť, a preto prejdem aj na striktnejšiu stravu, aby forma bola
adekvátna k času do súťaže. Ďalší postup môjho napredovania bude
témou konzultácie s trénerom Hečkom, ako aj vytýčenie ďalšej méty. Bol
by som rád, keby to bolo práve Mongolsko.