Krimi

Prvý deň po prázdninách: Zo školy si to namieril rovno do krčmy

Veselší začiatok školského roka si chcel urobiť 17-ročný mladík, ktorého liptovskomikulášska mestská polícia načapala v jednom z pohostinstiev v centre mesta. Dopoludňajšia akcia zameraná na „neposlušnú“ mládež odhalila i 14-ročné dievča, ktoré stálo s cigaretou v Baťovej uličke.

Ilustračný obrázok k článku Prvý deň po prázdninách: Zo školy si to namieril rovno do krčmy
Zdroj: Dnes24.sk

Neplnoletá mládež „v náladičke“ nie je ani v Liptovskom Mikuláši ničím výnimočným. Mladiství často skúšajú nepoznané hranice alkoholového opojenia. Len v tomto roku mestská polícia (MsP) riešila viac než dvadsať prípadov požívania alkoholu mladšími ako 18 rokov.

Posledné prázdninové dni však boli podľa slov mestskej polície pomerne pokojné. „Veselých mladých ľudí bolo v meste viac. Prípady požívania alkoholu na verejnom priestranstve sme riešili len dva počas piatkovej noci," povedal Vladimír Bella, náčelník MsP v Liptovskom Mikuláši, ktorá kontroly zamerané na požívanie alkoholu mladistvými realizuje dvakrát mesačne. Dodržiavanie zákazu pitia alkoholu na verejných priestranstvách vykonáva priebežne počas celého roka.

Vytrvalec na úteku

Kuriózny prípad sa stal pred pár rokmi, keď mestskú políciu privolali k 17-ročnému mladíkovi. Opitý sa snažil dostať do priestoru diskotéky v centre mesta. Po príchode polície ležal na zemi, keď sa z ničoho nič pustil na útek. „Začali sme ho naháňať, po dochytení sme mu museli nasadiť putá, pretože bol mierne agresívny,“ opisuje jeden z dlhoročných mestských policajtov. „Pre istotu sme ho odovzdali rýchlej zdravotnej pomoci, ktorej taktiež utiekol, keď lekár otvoril dvere sanitky po príchode k nemocnici. Vraj chcel skočiť pod kolesá okoloidúceho auta,“ pokračuje. „Vrcholom jeho výstupu bol výskok z nemocničného okna v päťmetrovej výške. Dopadol priamo na hlavu,“ dodal.

Otec mi ponúkol jedno pivo

Výhovorky načapanej mládeže neraz vyvolajú úsmev na tvári aj policajtom. Najčastejšou obranou pristihnutej mládeže je vytrvalé zapieranie. Typickým prípadom je tiež popíjanie v spoločnosti rodičov. Sami majú svoje deti nabádať piť alkoholické nápoje. Pri otázke, kto im alkohol kúpil, dostávajú neočakávane výpadky pamäte, alebo zabúdajú mená svojich známych.

V nemocnici už do smiechu nie je nikomu

Diskotéky či pohostinstvá sú skutočným lákadlom pre zábavy chtivú mládež. Lákavé sú pre ňu aj tajné „zašivárne“, kde sa môžu slobodne oddávať pôžitkom dospelých. „Najčastejším miestom požívania alkoholických nápojov mladistvými sú masové podujatia s hudobnou produkciou,“ uviedol V. Bella. Práve tu môžu hasiť smäd koľko im hrdlo ráči, pretože kontrolovať vek pred podaním alkoholu sa zväčša pre množstvo ľudí nestíha. Neraz končí zabávajúca sa mládež na nemocničných lôžkach.

Obľúbenými miestami sú tiež areály mikulášskych škôl. Tie však musia z dôvodu častých kontrol políciou meniť.

Pomohla legislatívna zmena

„Vzhľadom na už niekoľko ročné vykonávanie kontrol aj v spoločnom výkone s príslušníkmi policajného zboru, sa prípady požitia alkoholu osobami do 18 rokov postupne znížili na únosnú hranicu. Na tento trend má okrem vykonávaných kontrol výrazný vplyv aj prijatá legislatíva," konštatuje náčelník MsP.

„Takéto prípady nariaďuje hlásiť príslušnému obecnému úradu a priestupky maloletých Úradu sociálnej kurately. To má dopad na rodičov daných detí a mladistvých,“ doplnil.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM