Slávka Kellová Rôzne

Prvé medvede sa už prebudili zo zimného spánku

S postupným otepľovaním sa dá predpokladať, že zo zimného spánku sa začnú budiť aj medvede. Prvé čerstvé stopy zimných spáčov už zaznamenali pred týždňom v snehu v Nízkych Tatrách vo Vajskovskej doline. Nízke Tatry sú zároveň územím s najväčšou popul

Odhaduje sa, že v tejto oblasti žije zhruba 120 až 140 jedincov. Rezortná organizácia environminister­stva – Štátna ochrana prírody preto počas ich spánku realizovala preventívne opatrenia v podobe špeciálnych kontajnerov, výstražných tabúľ a ďalších opatrení. Asi 60 000 eur putovalo na tento mimoriadny zámer z Evirofondu. „Kým medvede tvrdo spali, ministerstvo životného prostredia sa pripravovalo,“ povedal minister József Nagy na margo preventívnych opatrení.

Z celkového počtu 24 špeciálne upravených kontajnerov bolo medzi prvými rozmiestnených 8 v Národnom parku Nízke Tatry a jeho ochrannom pásme. Ostatné boli rozmiestnené v obci Donovaly, okrese Banská Bystrica, okrese Brezno a okrese Liptovský Mikuláš.

K územiam s najvyšším výskytom medveďa v Nízkych Tatrách patria Demänovská dolina, Jánska dolina, Bystrianska a Vajskovská dolina. Zároveň sú tieto oblasti aj obľúbeným cieľom turistov či rekreačných športovcov. Tí často zanechajú po sebe odpadky alebo zvyšky potravín, ktoré vo zvýšenej miere lákajú medvede. Z tohto dôvodu budú v týchto oblastiach zavedené opatrenia, ktoré zabránia nechceným stretom týchto veľkých šeliem s človekom. Medzi takéto patrí aj inštalácia 26 informačných tabúľ. Zobúdzajúce sa medvede nepredstavujú pre bežného návštevníka Nízkych Tatier hrozbu, pretože v predjarnom období sú mimoriadne plaché a ľuďom sa vždy radšej vyhnú.

Národný park Nízke Tatry predstavuje mimoriadne cenné územie a veľmi vhodné útočisko pre zachovanie a prežitie životaschopnej slovenskej populácie medveďa. Je tu však aj viacero obľúbených rekreačných oblastí, a preto je veľmi dôležité, aby bola zachovaná obojstranná koexistencia človeka a veľkých šeliem.

foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM