Tomáš Batiz Kultúra

Pripravte sa na fašiangy štýlovo: Masky, ktoré sú stále v móde aj v Mikuláši, FOTO

Fašiangové obdobie je tu. V Liptovskom Mikuláši sa aj tento rok môžete tešiť na fašiangový sprievod mestom. Pozrite si tradičné masky pre Liptovský Mikuláš.

Ilustračný obrázok k článku Pripravte sa na fašiangy štýlovo: Masky, ktoré sú stále v móde aj v Mikuláši, FOTO
9
Galéria
Foto: Tomáš Batiz / Zdroj: Dnes24.sk

Do nášho mesta zavítajú fašiangy 21. februára. Fašiangový sprievod s tradičnými maskami vyrazí do ulíc po vinšovačke spred mestského úradu o 16. hodine a na Námestí osloboditeľov roztancuje okoloidúcich. V programe vystúpia folklórne súbory a skupiny z Liptova, kluby seniorov aj žiaci materských a základných škôl.

Fašiangový pochod bude tradične aj o rôznych maskách. Ak chcete zapadnúť, tak sa inšpirujte verziami, ktoré sú pre naše mesto tradičné.

Tradičné fašiangové masky v Liptovskom Mikuláši:

Turoň – býčí človek alebo chriapa
Zoomorfná maska s magickou funkciou. Názov je odvodený od tura – zvieraťa, ktoré je symbolom sily a plodnosti. Základ masky tvorí hlava vola s otvorenou papuľou. Telo je obyčajne urobené z vrecoviny alebo kožušiny.

Kôň
Maska koňa symbolizovala prácu na poli, mala priniesť danej obci bohatú úrodu. Kôň je často ozdobený hlasnými zvoncami, ktoré majú odohnať zlé sily a démonov.

Cigánka
Maska je symbolickým zástupcom iného etnika v obci. Charakteristická je výrazným líčením, pestrým odevom a bujarím správaním. Maska si vyžaduje aj herecké akcie jej nositeľa.

Baba v koši
Úlohou masky je meniť bežné role. Muž prezlečený za babu je v koši, ktorý sám nesie na remencoch. O kôš je pripevnená postava muža (handrový muž), ktorý zdanlivo nosí ženu v koši.

Použena – pouchlap
Maska je nalíčená a oblečená spolovice v ženskom a spolovice v mužskom kroji. Nositeľ mohol meniť mužsko-ženské správanie.

Smrť
Obyčajne ju znázorňoval mládenec zahalený do bielej plachty so zamúčenou tvárou.

Čert
Maska mala starý kožuch oblečený naruby, tvár začiernenú sadzami a na hlave pripevnené baranie rohy.

Fotky jednotlivých tradičných liptovskomiku­lášskych fašiangových masiek nájdete v priloženej fotogalérii.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM