Tomáš Batiz Správy

Oficiálne otvorili nový cycklochodník

Realizácia cyklochodníka je už oficiálne na konci. Radnica má v pláne realizovať jeho údržbu aj počas zimných mesiacov.

Ilustračný obrázok k článku Oficiálne otvorili nový cycklochodník
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

V rámci projektu Historicko–kultúrno–prírodná cesta okolo Tatier prebehlo v pondelok slávnostné otvorenie druhej etapy cyklopešieho chodníka v Liptovskom Mikuláši. Výdavky na pokračovanie cyklotrasy od križovatky ulíc Revolučná a Štefánikova po hrádzi rieky Váh smerom na Liptovskú Ondrašovú v dĺžke 1,4 kilometra boli vyčíslené na 300.000 eur. „Projekt je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálnej rozvoja (EFRR), štátneho rozpočtu a z rozpočtu mesta Liptovský Mikuláš,“ uviedla hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

Rozsiahla inovácia

Práce na cyklopešom chodníku trvali od augusta do druhej polovice októbra. „V rámci druhej etapy projektu sa zrealizovali preložky malých stavieb Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) a Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), ktoré sa nachádzali v trase chodníka,“ vysvetlila Čapčíková.

Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Zhotoviteľ položil záhonové obrubníky, zrealizoval výkopy a násypy. Ako ďalej uviedla hovorkyňa, medzi hrádzou a budovami vybudovali oporný múr a položili základné štrkové vrstvy a vrstvy asfaltového betónu. „Popri brehu Váhu pribudli aj zábradlia. Na Jánošíkovom nábreží sa zrealizovala aj prekládka verejného osvetlenia, chodník je zatiaľ ukončený odpočívadlom s lavičkami a stojanmi na bicykle,“ ozrejmila.       

„Cyklopeší chodník bude aj počas zimných mesiacov udržiavaný tak, aby ho mohli plne využívať chodci aj cyklisti,“ doplnila hovorkyňa.

Bežkárska stopa

Na zvyšnej časti cyklochodníka smerom do Okoličného totiž radnica v zime robí bežkársku stopu. Podľa slov vedúcej oddelenia projektového manažmentu Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši Jany Kormaníkovej je v pláne aj jeho pokračovanie a napojenie na mestskú časť Liptovská Ondrašová, a to pri najbližších možnostiach čerpania externých zdrojov. „Chýba nám tu ešte približne kilometrový úsek,“ uzavrela.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM