Romana Buganová Rôzne

Mikulášania sa pretekajú, kto vypestuje naj broskyňu: Z tej Petrovej susedia blednú od závisti! FOTO

V liptovskomikulášskej mestskej časti Stošice majú novú neoficiálnu súťaž o to, kto vypestuje najkrajšiu a najúrodnejšiu broskyňu. Na Liptove sa to pre klimatické podmienky nepodarí hocikomu. Najviac sa zatiaľ darí Petrovi, ktorý vám prezradí svoj recept na úspech.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášania sa pretekajú, kto vypestuje naj broskyňu: Z tej Petrovej susedia blednú od závisti! FOTO
Foto: Romana Buganová / Zdroj: Dnes24.sk

Mikulášan Peter Dršman pestuje vo svojej záhradke rôzne druhy ovocia, napríklad čerešne, černice, ríbezle ale aj hrozno, či mandarínku. Výnimočne sa však darí jeho broskyni, ktorú obdivujú všetci susedia. „Broskyňu som zasadil približne pred tromi rokmi. Kúpil som vtedy pomerne rozkonárený stromček a celkom sa ujal,“ prezradil.

Vypestovať chutné a šťavnaté broskyne nie je v našich zemepisných šírkach ľahké. Ako je možné, že Petrovi sa to darí? „Základ je veľa vody, tieto plody jej potrebujú naozaj mnoho. Každý večer jej dám minimálne desať litrov. Postreky nepoužívame žiadne. Občas sa susedom smejem, pretože keď si kúpite sadenicu, v obchode vám povedia, aby ste ju ostrihali. Ja jediný som to neurobil a rastie mi najlepšie,“ dodáva Peter s úsmevom.

Od prvého roka ako broskyňu zasadil mali chutné a veľké plody. „Prvý rok boli broskyne najväčšie, teraz to zase bolo lepšie čo sa týka počtu. Dozreli len prednedávnom, môžu to byť dva týždne. Počítam, že tento rok sa nám podarilo vyzbierať ich asi okolo 50–60 kilogramov,“ počíta v mysli. Ovocie nezavárajú, ani nevyrábajú lekváre, jedia ho čerstvé a keď ho majú viac, potešia ním aj susedov.

Susedia blednú od závisti

Suseda Zuzana chodí Petrovu broskyňu pravidelne obzerať. „My sme si spoločne s ďalšou susedou kúpili sadenice o rok neskôr ako Peťo a nedá sa to s touto jeho nádherou ani porovnať, ticho mu závidíme,“ ukazuje vo svojej záhrade malý stromček broskyne.

Ako však dodala, má už jeden tip, prečo sa Petrovej broskyni výborne darí. Spôsobené je to podľa nej tým, že je opretá o fasádu zatepleného domu, čo udržiava lepšie teplo a ani na ňu nefúka. Druhým dôvodom môže byť aj orientácia domu, pretože ho po celý deň ohrieva slnko.

Milé slovo pomáha

A teraz sa konečne dostaneme ku špeciálnemu Petrovmu receptu. Tajomstvo jeho broskyne je možno ukryté v láskyplných slovách. Takmer každodenne si s ňou dá Peter horkú kávu, voňavú cigaru a každému kvetu venuje pár pekných viet.

Ak sa vám pri pestovaní nedarí, skúste svojmu ovociu, či zelenine venovať štipku lásky. A ak si myslíte, že so svojou záhradkou tromfnete Petra, pokojne sa nám ozvite :)

Ako správne vypestovať broskyňu? Radí Mikulášan Peter Dršman
8
Galéria
Foto: Romana Buganová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM