Správy Tlačové správy

Odklepnuté: Žilina bude mať nové názvy ulíc

V žilinských mestských častiach pribudnú onedlho nové adresy. Pribudne park, ulice a námestia.

Ilustračný obrázok k článku Odklepnuté: Žilina bude mať nové názvy ulíc
Zdroj: Mesto Žilina

V žilinských mestských častiach pribudnú onedlho nové adresy. Rozhodli o tom žilinskí mestskí poslanci na svojom zasadnutí schválením nového všeobecne záväzného nariadenia, informovala pre Žilina24 hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

V Žiline tak vznikne desať nových ulíc, tri námestia, jeden park a jedno schodisko.

„Jedno z novovzniknutých námestí, ktoré je ohraničené Ulicou republiky, Ulicou 1. mája a Sadom na Studničkách, bude pomenované podľa Tomáša Garrigue Masaryka, prvého prezidenta Československej republiky“, doplnila Zigová.

Ďalšie nové námestie pribudne v mestskej časti Bôrik a bude niesť meno žilinského rodáka, básnika a prekladateľa Jána Frátrika.

Budúce centrálne námestie je vymedzené ulicami Nešporova, Čulenova, Kraskova a Alexandra Rudnaya.

„Po novom bude mať svoje pomenovanie aj existujúce schodisko, ktoré spája Františkánske námestie a Ulicu Andreja Kmeťa, poslanci schválili jeho názov ako Františkánske schody. Na sídlisku Hájik pribudne Lannurienovo námestie. Ide o vnútroblok medzi Baničovou a Stodolovou ulicou“, informuje hovorkyňa mesta.

„Budatínske farebné ulice po novom doplní novovybudovaná Strieborná ulica, ktorá smeruje z ulice Na lány východne od Bielej ulice. Pribudne tu tiež Budatínska ulica, ktorá vznikla premenovaním východnej časti ulice Na lány v úseku medzi ulicami Biela a Hnedá. Novovzniknutá ulica v Brodne, ktorá odbočuje z ulice Na Tobolky medzi ulicami Cezpoľná a Orčiešová sa bude po novom volať Levanduľová ulica. V Bytčici ponesie nové označenie viacero ulíc. Pribudne tu ulica Do Rosiny, Figurova ulica, Hallonova ulica a Révaiovská ulica“, ozrejmila pre portál Žilina24.

V Trnovom pribudne Park svätého Juraja, ulica Pri ihrisku a Slnečnicová ulica.

„Na sídlisku Hliny sa pomenovala existujúca ulica, ktorá odbočuje z Hlinskej ulice medzi ulicami Bajzova a Centrálna smerom na východ a bude niesť názov Lenčova ulica“. Platnosť rozhodnutia nadobudne 15 dní po podpise, ktrorý sa má uskutočniť 27.júna 2019" uzavrela hovorkyňa.

Zdroj: Mesto Žilina
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM