Rôzne

Odhoďte cigaretu a staňte sa súčasťou Medzinárodného dňa bez fajčenia

Už niekoľko rokov jpatrí každý tretí novembrový štvrtok Medzinárodnému dňu bez fajčenia. Látky, ktoré sa fajčením ukladajú vo vnútri pľúc, zvyšujú riziko rakoviny najmä tohto orgánu. Je dokázané, že 85-90 percent takýchto prípadov je spôsobená práve cigaretovým dymom.

Ilustračný obrázok k článku Odhoďte cigaretu a staňte sa súčasťou Medzinárodného dňa bez fajčenia

Túto vzdelávaciu akciu podporuje Medzinárodná únia bola proti rakovine (UICC), pretože práve karcinogénne látky z fajčenia, ako napríklad benzpyrén obsiahnutý v cigaretovom dyme, výrazne zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

Fajčenie spôsobuje aj iné druhy rakoviny v oblasti dýchacích ciest a to najmä v ústnej dutine, hltane a hrtane, ale napadá aj obehový systém a srdce. "Tí, ktorí cigarete každý deň vravia svoje „áno“, by mali vedieť, že každá cigareta okrem toho že škodí organizmu samotnému, ubližuje zároveň všetkým naokolo- deťom, manželským partnerom, rodičom, súrodencom, či spolupracovníkom. Ak chcú ľudia prestať fajčiť, musia mať o dôsledkoch fajčenia a výhodách nefajčenia dostatok informácií a silnú motiváciu zahasiť poslednú cigaretu. Aj preto sa naši odborníci každoročne aktívne pripájajú k vzdelávacím akciám, ktorých cieľ je poznať riziká fajčenia“, konštatuje Silvia Kontrošová, vedúca Odboru podpory zdravia banskobystric­kého RÚVZ.

Tento odbor pripravil v rámci tohtoročného Medzinárodného dňa bez fajčenia hlavne vzdelávacie akcie, ale aj dotazníkové prieskumy a vyšetrovanie kardiovaskulárnych rizikových faktorov.

38% Slovákov fajčí

Približne do roku 1500 v Európe o fajčení tabaku nebolo počuť. Ľudia do 16. storočia nevedeli, čo je to tabak a nevedeli si predstaviť ani ako vyzerá. Situácia sa zmenila objavom Ameriky, kedy začali Európania spoznávať omamný účinok tabaku.

Na Slovensku dnes fajčí 38% dospelej populácie, z toho 25% sú pravidelní fajčiari a 13% nepravidelní. Z populácie vo veku 15 – 29 rokov je 47 percent fajčiarov, z toho je 25 percent pravidelných a 22 percent nepravidelných fajčiarov. (Ochaba, Zdravý životný štýl, 2010).

Ak človek vyfajčí balík 20 cigariet denne, inhaluje približne 400 mg nikotínu za týždeň. Pokiaľ by toto množstvo bolo podané injekčne, zabilo by ho to okamžite ako výstrel. Cigaretový dym obsahuje asi 4000 znečisťujúcich zložiek ktoré spôsobujú závislosť na nikotíne, zvyšujú srdcovú frekvenciu, obehové ťažkosti, menšiu výživu tkanív, slabšie okysličenie krvi, zmenu farby kože, vypadávanie vlasov, predčasné starnutie a dýchavičnosť.

Tieto dráždivé látky tiež spôsobujú nahromadenie hlienu v prieduškách, chronickú bronchitídu, rozpínanie pľúc s deštrukciou pľúcnych mechúrikov. Karcinogénne látky, ako napríklad benzpyrén ktorý je obsiahnutý v cigaretovom dyme, zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM