Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Oddychujte s pohybom: Tipy na víkendové prechádzky v blízkosti Žiliny

Neskoré leto stále ponúka dostatok možností na aktivity v prírode. Ak máte chuť na pohyb, nechajte sa inšpirovať nenáročnou turistikou v blízkosti nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Oddychujte s pohybom: Tipy na víkendové prechádzky v blízkosti Žiliny
Zdroj: TASR

Za krásnou prírodou netreba v našich končinách ďaleko. Po náročnom týždni je čas vyvetrať si hlavu a stráviť čas s rodinou či priateľmi. A nemusí to byť náročná turistika. Okolie Žiliny ponúka prechádzky po príjemných trasách, ktorými ste možno nikdy nešli. Kam teda cez víkend za oddychom?

Trasa Trnové – Stráňavy – Strečno

Prešli ste sa už niekedy touto trasou? Začína v Trnovom na zelenej značke, tou sa dostanete do Malofatranského múzea v Stráňavách a pokračovať budete do sedla Javorina. Do sedla budete z Trnového stúpať 591 metrov. Zaslúžený oddych vás čaká pri Pamätníku I. československého armádneho zboru. Odtiaľ zostúpite po červenej značke pod hrad Strečno (365 m n. m.). Tam môžete pokračovať jeho prehliadkou, prípadne si oddýchnuť v stredovekej dedine Paseka. Zo Strečna buď prímestskou dopravou naspäť do mesta alebo sa môžete vrátiť do Trnového po žltej značkecez sedlo pod Kojšovou, odkiaľ odkiaľ prejdete na modrú a prídete opäť do sedla Pod Javorinou. Tam sa napojíte na zelenú značku a vrátite sa do Trnového.

Straník

Na vrch Straníka sa dostanete po značenom chodníku z Tepličky nad Váhom i zo žilinskej mestskej časti Zástranie. Ide o nenáročnú prechádzku a odmenou vám budú krásne výhľady nielen na mesto Žilina, ale aj na Terchovskú dolinu, Malú Fatru a široké okolie. Straník je vyhľadávanou lokalitou milovníkov paragliding už od štyridsiatych rokov 20. storočia. Hradisko Straník – Výšinné je evidované ako Národná kultúrna pamiatka. Osídlenie tejto časti siaha až do mladšej doby bronzovej.

Zástranie – Kotrčiná Lúčka – Radoľa

Na túru sa vyberte zo Zástrania po červenej značke do obce Kotrčiná Lúčka – Stráň. V strede – Pod Kučerovkou odbočíte na zelenú značku, smer Radoľa. V Radoli sa môžete zastaviť v renesačnom kaštieli, kde má expozície Kysucké múzeum. Najväčšou atrakciou expozície je replika mamutieho mláďaťa. Počas celého roka sa v kaštieli a jeho areáli konajú zaujímavé podujatia či remeselné dielne. Do Žiliny sa môžete vrátiť autobusovým spojením.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM