Tlačové správy

Odborník pre informatizáciu štátu: Ľudia sa sami pripravujú o možnosť podieľať sa na vládnutí

Málokto vie, že stačí aby 15-tisíc občanov elektronicky, teda hoc aj z pohodlia svojej obývačky, podpísalo tzv. elektronickú hromadnú žiadosť, a tou sa musí vláda zaoberať. Pritom tento mechanizmus je občanom k dispozícii už od roku 2015.

Ilustračný obrázok k článku Odborník pre informatizáciu štátu: Ľudia sa sami pripravujú o možnosť podieľať sa na vládnutí
Zdroj: GlobalTel

Vláda sa zaviazala, že všetky takéto žiadosti vezme v úvahu a prerokuje ich na svojom rokovaní a zaujme k nim stanovisko vo forme uznesenia. O tom, prečo túto možnosť, ktorá dáva občanom do ruky silnú zbraň na presadzovanie svojich záujmov, nevyužívame, sme hovorili s Ing. Rolandom Takácsom, PhD., biznis konzultantom, ktorý spolupracoval na tvorbe systému pre elektronické hromadné žiadosti.

Koľko bolo doteraz podaných hromadných žiadostí?
Za skoro 5 rokov bola správne podaná iba jediná žiadosť, aj tá však nezískala dostatočnú podporu. Zoznam týchto žiadostí je na https://open.slovensko.sk/…adneziadosti?…

Nie je dôvodom prílišná komplikovanosť podávania či zložité podpisovanie, nedostupné väčšine ľudí?
Nemyslím si. Elektronickú hromadnú žiadosť môže podporiť ktokoľvek, kto má elektronickú poštu uvedením svojej e-mail adresy. Systém vyhodnocuje iba unikátnosť adresy, aby niekto nepodporil žiadosť viac krát a overuje existenciu adresy spätnou správou. Áno, máme obmedzenie pre tvorcu žiadosti, ten musí byť identifikovaný prostredníctvom občianskeho preukazu s čipom, ale treba si uvedomiť, že je to potrebné, rokovanie vlády k žiadosti vrátane prípravy nie je lacná záležitosť a nie je možné, aby takúto žiadosť podával napríklad Mickey Mouse.

Prečo potom je podľa vás tak málo podaných žiadostí?
Tiež ma to prekvapuje, bolo predsa toľko protestov a iniciatív a nikto nevyužil túto legitímnu elektronickú formu. Jednou z príčin je určite slabá, v súčasnosti de-facto neexistujúca propagácia. Len veľmi málo ľudí vie o možnosti podať elektronickú hromadnú žiadosť. Príčinou môže byť tiež naša mentalita, ponadávame si v krčme, pomudrujeme a čakáme, kým za nás niekto niečo urobí.

A nie je jednoduchšie organizovať takéto hlasovania cez sociálne siete, napríklad Facebook?
Vyskytli sa zo strany politikov pokusy o akési hlasovania cez sociálne siete, treba si však uvedomiť, že v takomto prípade podnety na hlasovanie zadáva výlučne majiteľ konta, ktorý nemusí jemu nepríjemné otázky na svoj profil vôbec zaradiť. Využívanie sociálnych sietí na hlasovanie môže tiež znižovať množstvo zapojených ľudí, používanie jednotlivých sociálnych sietí nedosahuje využívanie elektronickej pošty. A po tretie, nevidím dôvod, prečo by niekto mal naháňať reklamu a kliky komerčným spoločnostiam, ktoré sociálne siete prevádzkujú.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: GlobalTel
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM