Adela Fruckova Rôzne

Odborníci o medveďoch v okolí Žiliny: Máme ich tu požehnane!

Chystáte sa na túru napríklad do Malej Fatry? Potom vás možno bude zaujímať ako je to s najväčšou slovenskou šelmou v oblasti Žiliny. Medvede v našom okolí nám priblíži vedúci Poľovníckej komory v Žiline Peter Marčulinec a Michal Kalaš, riaditeľ Správy NP Malá Fatra.

Ilustračný obrázok k článku Odborníci o medveďoch v okolí Žiliny: Máme ich tu požehnane!
Zdroj: TASR

Už máte za sebou prvú túru v sezóne alebo vás ešte len čaká? Ak ste sa už jarným lesom prešli, možno vám v hlave blysla myšlienka či náhodou na potulkách za prírodnými krásami v našej krajine nenatrafíte na neočakávaných obyvateľov lesa. Koľko je medveďov hnedých v okolí Žiliny a ako sa treba správať v ich blízkosti nám poradia odborníci zo Žiliny, ktorí s ním prichádzajú do kontaktu náročky.

Na území Malej Fatry okolo sto jedincov!

Malá Fatra, ktorá sa rozprestiera v okolí Žiliny bola oddávna ideálnym územím pre tieto šelmy. "Žije ich tu dokonca pravdepodobne viac ako v Tatranskom národnom parku.Nemáme presné čísla o ich početnosti. Prieskum, ktorý by zahŕňal evidenciu našej najväčšej šelmy, by bol príliš nákladný. Odhadom ich však na území Malej Fatry, ktorá má cca 40 000 hektárov, môžeme nájsť do 100 jedincov,“ hovorí Michal Kalaš, zoológ Správy Národného parku Malá Fatra.

Na otázku, či už na medveďa natrafil tento rok s úsmevom odpovedá, že áno, keďže to je jeho práca. „Mal som šťastie už uvidieť približne 20 medveďov, napríklad v Stratenci a Bytričke. Nájsť ho môžeme všade, momentálne skôr v predhorí a na okrajoch dedín, na hrebeňoch teraz nenájde potravu. Cez leto ho môžeme nájsť v oblasti kukurice,“ opisuje Kalaš.

Stret s medveďom sa démonizuje

„Ak sa chcete medveďovi vyhnúť, stačí nechodiť po lese ako duch,“ hovorí vedúci Poľovníckej komory v Žiline Peter Marčulinec. „Nebáť sa písknuť, stúpiť na drievko či porozprávať sa, hoci aj sám so sebou,“ dopĺňa. Nájsť ich môžeme v oblasti skutočne všade.

„V Žilinskom kraje majú veľké zastúpenie. Od Terchovej až po sedlo Kľak, natrafíme na ne aj na Liptove, Turci, Orave, aj v oblasti Strečna a Minčolu, na Kysuci sme ich evidovali napríklad v Lutišiach,“ uvádza vedúci Poľovníckej komory v Žiline.

A ako reagovať pri strete s medveďom? "Stret s medveďom sa démonizuje, zaútočia len výnimočne, keď sa napríklad dostaneme do tesnej blízkosti 10-tich metrov alebo si strážia potravu či samica mláďatá. Pravdepodobnosť útoku je takmer nulová. Od roku 1967 je sedem známych zdokumentovaných prípadov. Aj v tých siedmich prípadoch sú minimálne dva, keď medveď človeku neurobil nič. Napríklad v jednom prípade bol medveď zastrelený skôr, ako zranil človeka,“ hovorí zoológ.

Ako reagovať pri strete s medveďom?

Na otázku, či zažil za roky praxe agresívneho medveďa odpovedal, že sa mu to stalo len dvakrát, zachránil ho, že sa vyškriabal na strom. „Medveď síce vie vyliezť na strom, no väčšinou tak robia len mladšie jedince. Zvyčajne z dôvodu bezpečia, či pre získanie lákavej potravy. Kvôli človeku nie je ochotný liezť po stromoch. Vyliezť na strom je určite lepšie a bezpečnejšie riešenie akoby sa mal človek brániť medveďovi na zemi.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM