Rôzne

Odborári neprijali ponuku vlády: V Žiline odštartujú protesty!

Školskí odborári neprijali ponuku vlády, ktorú dostali v pondelok 3. decembra. Štrajk je naďalej prerušený, od budúceho utorka (11.12.) odborári chystajú v slovenských mestách štafetové protesty, ktoré sa začnú v Prešove a do konca týždňa sa budú striedať v rôznych mestách.

„Nesúhlasíme s päťpercentným zvýšením platov a považujeme tento návrh za neadekvátny, keďže nespĺňa požiadavky, ktoré sme predložili,“ vyhlásil šéf školských odborárov Pavel Ondek.

„Rada preto rozhodla nie o štrajku, lebo vieme, že sme v adventnom týždni, že sa blížia Vianoce, nechceme stresovať občanov, ale rozhodla o protestných zhromaždeniach štafetovite,“ doplnil Ondek.

Vládna ponuka mala školským zamestnancom priniesť zvýšenie hrubých platov o vyše 7,5 percenta. Učiteľom by však do taríf išlo o päť percent viac. O ďalších 2,2 percenta by mali vzrásť hrubé platy vďaka zmene nariadenia vlády. Kým v súčasnosti musia samosprávy dávať na platy 90 percent mzdového normatívu, podľa nového znenia tohto nariadenia, by na mzdy musela ísť celá čiastka.

Odborárom sa na vládnom návrhu nepáčilo, že negarantuje rast investícií z HDP do školstva v rokoch 2014–2016. Naďalej požadujú každoročne ich rast na úrovni 0,3 percenta. Platy učiteľov v regionálnom školstve by do konca volebného obdobia mali dosiahnuť 1,2– až 1,6-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve. Pre vysokoškolských učiteľov chcú do konca volebného obdobia plat na úrovni 1,7-násobku priemerného platu. Okrem toho žiadajú, aby platová tabuľka pre nepedagogických zamestnancov začínala minimálnou mzdou.

„Pristúpili sme k ďalšej alternatíve, a tá sa týka toho, aby priemerný plat vysokoškolsky vzdelaného pedagóga bol minimálne 55 percent z priemerného platu vysokoškolsky vzdelaného človeka, ktorý pracuje v SR,“ povedal po rokovaní Ondek.

Mimoriadna rada zväzu neodmietla definitívu, ktorú chce vláda garantovať učiteľom. Po 25 rokoch v školstve a dovŕšení 55. roku by ich nemohli prepustiť.

„My vieme, že slovenské zákony nepoznajú inštitút definitívy. Je potrebné, aby zavedeniu definitívy predchádzala odborná diskusia, lebo je to veľmi vážne rozhodnutie,“ dodal šéf odborárov.

Odbornú diskusiu si podľa odborárov vyžaduje aj zavedenie inštitútu verejného činiteľa pre učiteľov. Ondek však povedal, že „nie sú a priori proti“. Súhlasia tiež s návrhom vlády, aby peniaze, ktoré sa ušetria prepustením učiteľov, išli na platy zamestnancov v školstve.

„Tým sme nepovedali, že sme za prepúšťanie zamestnancov en bloc,“ doplnil Ondek. Zástupcovia učiteľov tiež schvaľujú, aby sa prostriedky získané rušením škôl použili na prevádzku iných škôl.

Ak sa odborári s vládou nedohodnú, protesty sa na budúci týždeň začnú v Prešove a Žiline a končiť budú v Košiciach, Bratislave a Trenčíne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM