Webnoviny - Rôzne

Od utorka musia mať deti pas, Chorvátsko na tom netrvá

Od utorka 26. júna vstupuje do platnosti nariadenie Európskej únie, ktoré členským štátom ukladá povinnosť vydávať cestovné pasy už iba ako individuálne cestovné doklady.

(WEBNOVINY) – Každý občan Slovenska musí mať vlastný cestovný doklad.

V praxi to znamená, že príslušné útvary Policajného zboru od 26. júna nebudú zapisovať deti mladšie ako päť rokov do cestovného dokladu rodiča.

Niektoré krajiny už potvrdili, že budú akceptovať zápis dieťaťa vo veku do päť rokov v cestovnom doklade rodiča, a to Bulharsko, Estónsko, Francúzsko, Lotyšsko, Maďarsko, Rakúsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Španielsko a Švédsko. Do tejto skupiny krajín patrí aj Chorvátsko.

Česi zhovievaví nebudú

Zápisy nebudú uznávať v Českej republike, Holandsku, Litve a Taliansku. Ostatné členské krajiny EÚ zatiaľ neinformovali o svojom stanovisku.

Polícia odporúča zistiť si pred cestou podrobnosti o platnosti cestovného dokladu v iných krajinách priamo na príslušnom zastupiteľskom úrade krajiny, do ktorej občan cestuje.

Ministerstvo vnútra tiež pripravilo novelu zákona o cestovných dokladoch, ktorá by mala účinnosť nadobudnúť 1. januára 2013. Jej súčasťou má byť dlhšia platnosť pasov a tiež vyššie správne poplatky.

Polícia upravila stránkové hodiny

Polícia zaznamenala za posledné dva mesiace dvojnásobný záujem o pasy pre deti do päť rokov. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Ešte v apríli začalo ministerstvo vnútra informovať o potrebe pasov aj pre deti do päť rokov, ako to nariaďuje európska legislatíva, ktorá začne platiť v utorok 26. júna.

Kým v apríli evidovali viac ako osemtisíc žiadostí o vydanie takýchto pasov, v máji ich bolo takmer 20-tisíc.

„Od začiatku júna evidujú takmer 19 500 žiadostí,“ uviedla Baloghová. Pre zvýšený záujem rodičov o pasy pre svoje malé deti polícia upravila aj stránkové dni a hodiny.

Ich rozšírenie je zabezpečené do konca júna. Polícia však nevylúčila, že v prípade potreby prijme ďalšie opatrenia. „Rozšíriť stránkové hodiny môže aj každé krajské riaditeľstvo policajného zboru individuálne, podľa aktuálnej situácie na jednotlivých oddeleniach,“ doplnila Baloghová.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM