Webnoviny - Rôzne

Od pondelka sa začínajú ústne maturity

Viac ako 60-tisíc stredoškolákov v posledných ročníkoch sa od pondelka zapotí, čakajú ich ústne maturity.

Ilustračné foto. Foto: SITA/Tomáš Benedikovič (WEBNOVINY) – Tie sa budú na stredných školách konať od 16. mája do 3. júna. Maturanti si budú pred predmetovými komisiami žrebovať témy z maturitných predmetov. Zvoliť si ich mohli z takmer štyroch desiatok.

Ústna odpoveď je verejná. Žiak úspešne zloží skúšku dospelosti, ak zmaturuje zo všetkých predmetov. V prípade, že sa mu nepodarí uspieť z dobrovoľného predmetu, nemá to vplyv na úspešné vykonanie maturitnej skúšky a výsledok sa ani neuvádza na maturitnom vysvedčení.

Ak študent nie je spokojný s hodnotením maturity, môže on alebo jeho zákonný zástupca požiadať riaditeľa školy o nahliadnutie do svojej písomnej práce a porovnať jej hodnotenie s kľúčom správnych odpovedí a pravidlami hodnotenia práce do 5 dní odo dňa, keď sa dozvedel o jej výsledku.

Písomné maturity poznačil Facebook

Žiadateľ môže podať písomné námietky voči hodnoteniu maturitnej skúšky prostredníctvom riaditeľa školy. Voči ústnej maturite alebo praktickej časti odbornej zložky možno podať námietku do ôsmich dní od jej vykonania, a to Štátnej školskej inšpekcii. V prípade zdravotníckych škôl prijíma námietky do ôsmich dní Ministerstvo zdravotníctva SR. V prípade opodstatnenej námietky voči hodnoteniu ústnej maturity alebo praktickej časti odbornej zložky môže Štátna školská inšpekcia nariadiť komisionálne preskúšanie. To sa koná pred predmetovou maturitnou komisiou v pôvodnom zložení. Rovnakú právomoc má aj ministerstvo zdravotníctva v prípade zdravotníckych škôl.

Abiturienti už počas tretieho marcového týždňa absolvovali písomnú časť maturít. Skúšky dospelosti však poznačil únik správnych testových odpovedí. Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) podal trestné oznámenie pre podozrenie, že bol spáchaný trestný čin porušovania tajomstva prepravovaných správ, trestný čin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva, trestný čin zneužívania právomocí verejného činiteľa alebo iný trestný čin podľa Trestného zákona.

Večer pred písomnou maturitou z angličtiny, 15. marca, sa objavila na portáli ulozisko.sk časť odpovedí testu v úrovni B1. Na verejnosť prenikli odpovede na 23 otázok, čo je asi tretina testu, ktorý riešilo 38 974 maturantov. Utajené zostali náročnejšie testy B2, ktoré písalo 3 391 žiakov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM