Iveta Hrabovská Rôzne

Ocenených 300 veteránov: Nechýbal ani akčný výcvik

300 vojenských veteránov sa dnes zišlo na nástupe v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline, kde si prevzali pamätné medaile aj od ministra obrany SR. Pripravené boli aj ukážky výcviku, či Sála cti.

Akcia sa konala pri príležitosti 65. výročia vzniku výsadkového vojska, 70. výročia uskutočnenia akcie Antropoid a 100. výročie narodenia veliteľa operácie Antropoid Jozefa Gabčíka. Veteráni počas ceremoniálu dostali medaile od ministra obrany SR, medaile Nadácie Štefana Baniča a Pamätné medaile Klubu vojenských výsadkárov Jozefa Gabčíka.

„Pre týchto ľudí to bola veľká česť slúžiť. Aj terajší 5. pluk špeciálneho určenia je elitný útvar našich ozbrojených síl, ktorého príslušníci pôsobia v Afganistane a získavajú tam skúsenosti,“ povedal zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Jaroslav Vývlek.

Klub vojenských výsadkárov SR združuje výsadkárov z odboja, výsadkárov, ktorí slúžili v bývalej Československej republike a výsadkárov, ktorí slúžili v Slovenskej republike a prihlásili sa do KVV.

„Máme tri ciele. Zachovávať históriu slovenských výsadkárov v odboji aj v súčasnej dobe, podporovať výsadkárov v súčasnej dobe, hlavne náš 5. pluk. A v tretej časti to je družobná vec. Máme svoju klubovú činnosť. Každých 5 rokov máme stretnutie s kolegami z ČR,“ uviedol Anton Múdry, predseda Klubu vojenských výsadkárov SR.

Na koniec bohatý program [/color][/size]

Po slávnostnom nástupe si vojenskí veteráni pozreli ukážky výcviku 5. pluku špeciálneho určenia a materiál, ktorý používajú jeho príslušníci na výcviku i v nasadení v operáciách doma i v zahraničí. K nazretiu bola aj Sála cti a slávy 5. pluku špeciálneho určenia.

Žilina24/tasr Foto: tasr

vojnovi_veterani
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM