Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Ocenenie Vedec roka SR 2017 si prevzal profesor Žilinskej univerzity Milan Dado

Ocenenia vedeckým osobnostiam Slovenska sa udeľujú od roku 1997. Jedna z cien udeľovaná v piatich kategóriách poputovala aj na Žilinskú univerzitu.

Ilustračný obrázok k článku Ocenenie Vedec roka SR 2017 si prevzal profesor Žilinskej univerzity Milan Dado
2
Galéria
Zdroj: CVTI SR

Slávnostné vyhlásenie výsledkov tohtoročného 21. ročníka súťaže Vedec roka SR sa uskutočnilo dňa 15.5.2018 v Bra­tislave a jedným z ocenených bol aj profesor Dado zo Žilinskej univerzity v Žiline.

Za rok 2017 sa udeľovali ocenenia v piatich kategóriách: Vedec roka SR, Mladý vedecký pracovník, Inovátor roka, Technológ roka a Osobnosť medzinárodnej spolupráce. Práve v poslednej zo spomínaných kategórií získal ocenenie prof. Ing. Milan Dado, PhD., za zásluhy v oblasti rozvoja vedy a techniky na báze medzinárodnej spolupráce a za šírenie dobrého mena SR v zahraničí cez projekty medzinárodnej vedecko-technickej spolupráce.

"Pán profesor Dado je výnimočnou osobnosťou. Oprávnene mu prináleží ocenenie v kategórii Osobnosť medzinárodnej spolupráce v súťaži Vedec roka. Jeho zásluhy v oblasti rozvoja vedy a techniky s dôrazom na medzinárodnú spoluprácu a šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí cez medzinárodné projekty sú mimoriadne,“ reagovala na ocenenie Dr. h. c. prof. Ing. Tatiana Čorejová, PhD., rektorka Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA).

Prof. Ing. Milan Dado, PhD. sa od roku 1990 aktívne zapájal do širokej medzinárodnej spolupráce a zúčastňoval sa množstva medzinárodných projektov. Venuje sa výskumu vlastností náročných optických vlákien a vysokorýchlostných, plne transparentných optických sietí, informačných a komunikačných technológií a služieb. V roku 2006 mu prezident SR udelil významné štátne vyznamenanie – Rád Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti rozvoja vedy a techniky a za mimoriadne významné šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.

Centrum vedecko-technických informácií SR, Slovenská akadémia vied a Zväz slovenských vedecko-technických spoločností pravidelne od roku 1997 vyhlasuje súťaž Vedec roka SR. Nad podujatím prevzal záštitu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska a ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová.
Cieľom súťaže je pravidelne oceňovať popredných slovenských vedcov a technológov z rôznych oblastí vedy a výskumu za prínosy vedeckého bádania, úspešné práce, zavádzanie nových technológií a pripomínať verejnosti najlepšie výsledky slovenského výskumu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM